От х:

Днес в x:

Празнуваме Гергьовден, Ден на храбростта

На 6 май празнуваме Гергьовден, Деня на храбростта и празника на Българската армия. Това е денят на Св. Георги - покровител на овчарите и стадата.

Община Хасково организира тържествен ритуал по полагане на венци и цветя и празничен концерт по повод Деня на храбростта и българската армия днес, 6 май. Честването ще се състои от 11.00 часа пред паметника на „Незнайния войн” на пл. „Свобода”. В концерта ще участват Народен оркестър при Община Хасково и Фолклорен танцов ансамбъл „Хасково”, с художествен ръководител Ана Димитрова.

Свети Георги е бил римски войник, християнин, роден в Кападокия (днешна Турция) в християнско семейство. Баща му е служил като офицер в римската армия, майка му е от Лида, Палестина, където се връща като вдовица с малкия си син. Младият Георги следва пътя на баща си и постъпва на служба в армията, където се проявява като добър войник и бързо се издига във военната йерархия.

По това време е разпределен в Никомедия и служи в личната гвардия на Диоклециан. Той издава едикт за систематично преследване на християните в цялата империя. На Георги е заповядано да вземе участие в преследванията, но вместо това той открива себе си като християнин и критикува решението на императора. Разяреният Диоклециан нарежда Георги да бъде подложен на мъчения и да бъде екзекутиран като предател. Тялото на свети Георги е погребано в Лида. Скоро след това християните започват да го почитат като мъченик за многото чудеса, които извършил след смъртта си като небесен воин и закрилник.

Едно от най-известните чудеса извършено от Св. Георги и, заради което е често изобразяван на иконите, убиващ змей, е чудото станало близо до град Вирит, днешен Бейрут, недалеч от град Лида, където лежало тялото на светеца. Близо до град Вирит имало голямо езеро, в което живеел страшен змей, той често излизал и много хора ставали негова жертва. Когато пък доближавал градските стени дъхът му отравял онези, които били наблизо и го вдишвали. Гражданите се опитвали да се преборят със звяра неведнъж, но нямали успех. Така един ден те решили да помолят владетеля си за помощ, той пък от своя страна издал заповед, с която разпоредил всеки ден да предават на змея по едно от децата и тъй да спасят останалите. Когато дошъл ред на управителя, той завел своята дъщеря. Когато змеят излязъл, се появил Св. Георги, яхнал бял кон и отишъл при девойката. Попитал я защо стои там и плаче, а тя като му обяснила, викнала към него да бяга. В този час светецът-войн препуснал към змея и го пробол с копието си. После наредил на момичето да го върже с пояса си и да го завлече в града. Народът, като видял това се разбягал от страх, но Светията им заговорил, да не се страхуват, защото Исус Христос го е изпратил да ги избави от това зло, за да повярват в Него. Подир тези думи светият войн отрязал с меча си главата на змея, а хората повярвали в Бога и всички до един се покръстили, а те били двадесет и пет хиляди освен жените и децата, казва преданието.

Гергьовден, заедно с Великден се смята за най-големия пролетен празник.

На тази дата имен ден празнуват - Георги, Герго, Гергана, Гергина, Геро, Гюрга, Гето, Гецо, Гоце и други.

Денят на храбростта започва да се чества в Българската армия още с нейното създаване. Той се чества всяка година с отслужване на панихида за загиналите и молебен за живите. През 1993 г. с постановление на МС 6 май е обявен за Ден на Храбростта и празник на Българската армия.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини