От х:

Днес в x:

Кърлежите ни щадят: хапят ни 5 пъти по-малко в сравнение с 2002 г

Пръскането на детските площадки в хасковско ще стане вероятно след празниците

Случаите на заболели в резултат на ухапване от кърлежи бележат траен спад за последните 10 години. Ако за 2002-ра година в региона е имало 202 ! марсилски трески, то за миналата година те са малко над 40. 

Добрата статистика предоставиха от РЗИ по повод началото на кампанията за дезакаризация на зелените площи в населените места. Още от края на март на общините са раздадени предписания да осъществят пръскане през май и през август/септември. В Димитровград подраниха и започнаха обезпаразитяването вчера. Идеята на местната община е растенията да бъдат обезопасени за Великденските празници. По всичко личи, че в Хасково ще пръскат след това. 

Дезакаризацията е изключително важна, понеже хасковско се счита за ендимичен район на марсилската, а и смъртно опасната кримска хеморагична треска. Като чуят последната, местните епидемиолози чукат на дърво, понеже смъртоносното заболяване подминава Хасково вече 4-та поредна година. Намалява и лаймската борелиоза. Тази година Хасково има шанс за десетилетен минимум на заболели след ухапване на кърлежи. Завчера бе едва първият случай за 2013-та на марсилска треска.

Една от причините за намаляване на кърлежово - преносимите болести е и повишената здравна култура на населението. Все повече пострадали избягват опасното самолекуване и търсят Спешна помощ, където акара се отстранява безопасно и без последствия.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини