От х:

Днес в x:

Хасково и Димитровград ще избират нов патриарх, ако се наложи

Днес имаше избори в Православието

Хасковлии и димитровградчани ще бъдат делегатите от нашата духовна околия на събор, който ако се наложи ще решава съдбините на Българската православна църква. След избора на нов български патриарх няма належащо решение което националния църковен събор трябва да гласува, но при нужда делегатите трябва да са ясни отпреди, обясниха хора от църквата. Избори на нови епархийски настоятели се извършва днес в цялата страна.

Делегати от нашата епархия ще са трима свещеника и трима цивилни, които са част от църквовните настоятелства по места. Схемата е следната-всяка една от 65-те църкви в региона номинира свой представител/свещеник или цивилен/. От общия брой се излъчват 6-ма делегати. В случая това са архиерейският наместник Георги Тодев, храмовият свещеник на „Св. Архангел Михаил“ в Хасково, отец Златко Делчев свещеникът от църквата във Върбица Пенчо Благоев. Тримата цивилни са д-р Георги Янев, джипи от Димитровград, Кольо Делчев от настоятелството в с. Царева Поляна, общ. Стамболово и Александър Луков от с.Ябълково, съобщи отец Георги Тодев. Изборът им е станал факт след днешния вот в катедралния храм „Успение Богородично“ в Хасково.

Църквата има сложна двустепенна система за избор на делегатите си за националния църковен събор. Нашите 6-ма отиват в Пловдив, където се събират делегати от всички 9 околии. Тези 54 души на свой ред трябва да излъчат 6-ма, които ще са окончателните делегати на евентуален национален събор в София.

Г.Христов

Свещеници и цивилни от околията избираха делегати
Вотът бе в "Успение Богородично"
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини