От х:

Днес в x:

Бракониер-рецидивист го чака 5 години затвор заради костенурки

Заловените костенурки бяха върнати в гората край Шишманово

Харманлиецът В.А. който бе арестуван вчера за незаконното притежание на 11 сухоземни костенурки е рецидивист в този вид престъпления срещу природата. Оказа се, че това е същият човек който бе спипан през лятото на 2008-ма година с багажник пълен с около 20 костенурки от видовете шипоопашати и шипобедри. Случаят бе представен като удар срещу бракониерска схема за улов и пласиране на защитения от закона вид. И тогава, както и сега, законът предвиждаше солидна глоба и затвор. Но В.А. се отървал с пробация.

Оказало се, че това не го е отказало от вредните му навици.

Вторият му арест с костенурки става 17,30 часа вчера. Бракониерът бил спрян от полицейски патрул на моста на река Марица край Харманли. В колата му били намерени 11-те костенурки от вида шипоопашати, които били в добро състояние. Днес животинките бяха пуснати в естествената им среда, в района в който са били заловени-с. Шишманово.

Спрямо 52 годишния В.А. е заведено досъдебно производство и по всичко личи, че този път едва ли ще се отърве толкова леко. Производството е по член 278 от Наказателния кодекс, който предвижда за деянието лишаване от свобода до пет години и глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева.

Сухоземните костенурки са световно застрашен вид влечуги, които са вписани в Червения списък на Международния съюз за защита на природата (IUCN - 2004). Улавянето или убиването им се преследва в целия ЕС. В България обаче бракониерстването им продължава, заради ширещото поверие, че кръвта им била много лековита.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини