От х:

Днес в x:

Тройна медицинска експертиза отложи расистко убийство

Назначаването на тройна съдебно-медицинска експертиза наложи отлагането на днешното съдебно заседание за убийството на 66-годишния Георги Минков. Подсъдим е 22-годишният Станимир Колев от Димитровград. Той е обвинен в убийство по расистки подбуди.

Престъплението бе извършено край помпената станция до село Крум през февруари миналата година. Станимир бе задържан дни след това и след обясненията му разследващите заключиха, че става дума за расистко убийство. Извършителят не е познавал жертвата си, а сутринта излязъл от дома си с идеята „да убие някой циганин”. Татуираните по тялото му свастики пък насочиха разследването именно в такава посока.

Трупът на Георги Минков бил открит едва на 27 февруари от помпиера Петко Петков. При огледа криминалистите разбрали, че Георги е убит. Жертвата имала порезни рани на брадичката и на шията. Срязана е била сънната артерия, гръклянът също бил прерязан.

От началото на процеса Станимир няколко пъти промени намеренията си. Преди първото съдебно заседание през януари бе готов да признае вината си и да има съкратен процес. После се отметна и поиска друг адвокат. Съдът му даде време да си наеме друг юрист, но през февруари Станимир пристигна без упълномощен адвокат и съдът бе принуден за назначи резервния защитник за служебен. Това е Веселина Динева от хасковската адвокатска колегия.

Искането за тройна съдебно-медицинска експертиза е за уточняване на датата на смъртта. Съмнения по този въпрос възникнаха заради някои противоречия в показанията на свидетелите. Според някои от тях температурите в деня на убийството са бил под нулата, според метеорологичната справка не е било толкова студено. В тройката експерти, които ще се произнасят по този въпрос, влизат хасковският съдебен лекар д-р Христо Еленски и двама медици от Стара Загора.

Следващото съдебно заседание, което се очертава като последно, бе насрочено за 17 май.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини