От х:

Днес в x:

На Благовещение: първи обеци за детето, за мама и за баба

Традицията на Благовещение да се пробиват ушите на малките момиченца за първите обеци днес препълни салоните за красота в Хасково. В „Студио 3“ десетки майки записали още миналата седмица час за поставяне на бижута на своите момичета. „Днес е Благовещение, всичко става „благо“, без болка, по-леко и бързо зарастват рани, затова 25 март е Ден на обеците“, обясниха от студиото.

Първа своите обеци получи двегодишната Деа. Когато пистолетът на козметичката продупчи ухото й, тя заплака. Но още неизсъхнали сълзите от личицето й, столът бе зает от следващата мама с момиченце в скута, готово да се подложи на манипулацията.

Преди това майките избират вида на първите обеци за своите момичета. Те са стерилни, не се пипат с ръка, а се влагат направо в пистолета, с който се пробива месестата част на ухото.

„Тази година, за наша изненада, има наплив на желаещи, много повече от предишни години. Въпреки, че е криза“, признаха от студиото. Оттам добавиха, че са имали случаи на манипулацията за първите обеци да се подлагат детето, майката, та дори и бабата.

На 25 март християните празнуват Благовещение, един от най-хубавите пролетни празници, част от Великденския празничен цикъл. Според библейската притча на този ден Архангел Гавраил е зарадвал Дева Мария с благата вест, че ще роди Божия син Иисус Христос.

Тъй като Благовещение се свързва с идването на пролетта, на този ден трябва да се хапне нещо зелено - коприва, спанак, лапад. Може и салата от маруля.

Традиция на този ден е и на трапезата да има риба, като обикновено се приготвя рибник — риба с ориз. Въпреки че е пост, рибата е позволена от Църквата.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини