От х:

Днес в x:

Хасковското Спешно стана по-компетентно, чака се два пъти по-малко от „Пирогов“

В Спешно работят компетентно, категорична е МБАЛ и МЗ

Хасковското Спешно отделение повиши нивото си на компетентност и от най-ниското първо, премина във второ ниво. „Повишението“ стана възможно след назначаване на достатъчно специалисти в отделението и след одобрение от министерството на здравеопазването. 

Спешното бе единственото отделение с най-ниското 1-во ниво/ за общински болници/ и определено бе като черна точка във всяка атестация на болницата. Причината бе в хроничната липса на лекари. Допреди две години се бе стигнало до там, че в отделението работеше само началникът му д-р Димитър Кючуков, а за попълване на графика се привикваха на смени лекари от други отделения на МБАЛ. В момента в портала работят 7 лекари на щат. 

По повод най-честите забележки към работата на Спешно, дългото чакане при обработка на пациент, Haskovo.net се обърна с питане към председателят на управителния съвет на болницата д-р Валерий Митрев, означава ли второто ниво на компетентност по-експедитивно обслужване на спешните пациенти. 

Като бивш замминистър на здравеопазването и дългогодишен администратор в системата на болничната помощ, д-р Митрев направи интересна съпоставка - хасковските пациенти чакат поне 2 пъти по-малко от единствената изцяло спешна болница в страната- „Пирогов“. „Най-честите оплаквания на хасковлии са, че се чакат час-два в Спешното. Това обаче е задължителното технологично време за да се извършат всички необходими изследвания, задължителни за да се назначи лечение или да се насочи болния в правилното отделение“ обясни д-р Митрев. В Пирогов например спешният пациент губел средно по 4.3 часа. Нещо повече, повечето пуснати преди това време пациенти получавали рецидиви в оплакванията, последващо търсене на болнична помощ, дори се стигало и до смъртни случаи. „ По малко време прекарано в Спешно означава, че работата е претупана“ предупреди д-р Митрев. По наблюдението му, хасковското Спешно работи на много добро ниво, като лекарите, вкл. специалисти, са денонощно на разположение.

Г. Христов

Д-р Димитър Кючуков преведе отделението от дъното до сегашното високо ниво
Д-р Валери Митрев направи съпоставка не с кого да е, а с Пирогов
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини