От х:

Днес в x:

Режат направленията на джипитата за сметка на ЯМР

Лекарите с големи пациентски листи са най-ощетени

Здравната каса е орязала направленията за преглед при специалист и оставя част от личните лекари с изчерпани лимити, месец преди изтичането на първия отчетен период. Нови направления ще има едва от април, когато започва следващият тримесечен период. Дотогава на практика ще трябва да се молим да няма някакъв бум на болни, защото не можем да ги пратим при специалист, алармира детският лекар д-р Марио Янакиев. Проблемът е особено сериозен при педиатрите, чиито пациенти боледуват много по-често, особено в обстановка за повишена грипна заболеваемост. От две седмици отделенията в хасковската МБАЛ са претъпкани от следгрипни усложнения, пневмонии, бронхити, отити и др, които се диагностицират само от специалист. 

За орязани направления потвърждават и личните лекари на възрастните. На фона на предишните месеци орязването е сравнително малко, но в сравнение с първия тримесечен период на миналата година разликата е забележима, коментира д-р Илина Илиева. Специално нейните направления са намалени от 520 на 420. Проблемът при терапевтите е малко по различен от този при педиатрите. Близо 70 % от отпуснатите им направления отиват като задължителни за диспансерно болните. Само 1/3 остават за в случаи на остра заболеваемост. Което е крайно недостатъчно за предепидемична ситуация като тази в момента. 

Че има проблем, показва и съотношението между пациенти и направления. На 1700 души в листата на Д-р Илиева са отпуснати 420 направления за тримесечие. Ако се приеме, че няма да има друго рязане то излиза, че за 2013 г тя ще разполага с 1680 направления, тоест по около 1 направление годишно за всеки свой пациент. Още по-голяма е диспропорцията при педиатрите, където почти всеки лекар има по над 2000 пациенти. Надвишаването на лимитите грози личните лекари с глоби от една страна и плащане от джоба на допълнително изразходваните направления. 

От Здравната каса не са съгласни. Съгласно утвърдените правила за изпълнителите на медицинска помощ е разрешен определен процент надвишение, който може да бъде компенсиран през следващото тримесечие, отговарят от там. Нещо повече-Касата вече е възстановила част от орязаните направления. Освен това е определен резерв в НЗОК, от който ще бъдат отпускани допълнителен брой направления за специалист и допълнителни средства за лабораторни изследвания преди изтичането на тримесечието, при заявена мотивирана необходимост за това.

Орязване на направленията има, защото в бюджета на Касата за 2013-та влизат нови за НЗОК дейности - специализиран преглед по пакет „Физиотерапия и рехабилитация“ и високо-специализирана дейност „Ехография на млечна жлеза“, антитела срещу Тиреоидната пероксидаза – Аnti–TPO. Към стойността на Медико диагностичните дейности /МДД/ са определени и допълнителни средства за ядрено-магнитен резонанс/ЯМР/. Високоспециализираното изследване се одобрява по мотивирано искане за всеки отделен случай, допълват от Касата.

По наблюденията на контролния орган, проблемът далеч не е толкова остър за хасковските лекари. Необходимостта от корекцията на бюджета на Касата е наложителен заради отчетеното повишаването на цените на дейностите по някои пакети, както и от предвидените допълнителни направления, предназначени за рискови групи, включени в пациентската листа на личните лекари, обясняват в официално писмо от РЗОК.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини