От х:

Днес в x:

Баща на 3 деца стана спасител на годината

Стоил Стоилов бе от първите които се озоваха в наводненото село Бисер

Харманлийският пожарникар Стоил Стоилов стана спасител на годината за хасковска област след като бе сред 5-мата наградени на националния конкурс Пожарникар на годината в раздел „Пожарогасителна и спасителна дейност”. Главен пожарникар Стоилов раздели наградата бургаският инспектор Николай Николаев, старши инспектор Данко Данков от Стара Загора, старши спасител Генко Аргиров от Пловдив и главен пожарникар Янко Янакиев от Сливен. Призовете бяха връчени лично от министър Цветан Цветанов на церемония в столицата.

Стоил Стоилов заслужи признанието със себеотрицанието при спасяването на давещите се хора от наводненото село Бисер през февруари м.г. Той бе от първите пожарникари пристигнали на мястото на инцидента и влезе с гумена лодка в ледените води на придошлата река Бисерска. Стоил изкара на ръце и превози с лодката си 15, предимно възрастни хора, блокирани в наводнените си домове. 

Главен пожарникар Стоил Стоилов е на 37 години, баща на 3 деца. Постъпва на работа в структурите на ПБЗН още през 1997-ма година и се отличава с високия си професионализъм. Неговите колеги го считат за пример за отдадеността на професията. 

Стоилов бе единственият пожарникар от областта, който получи приз, въпреки че миналата година, освен наводнения, регионът бе обхванат и от десетки пожари. 

В раздел “Пожарникар на годината” титлата спечели главен инспектор Севдалин Кехайов – началник на РС „Пожарна безопасност и защита на населението” –Златоград. През изминалата година ръководената от него служба е реагирала на 106 произшествия, от тях 38 пожара. В други 54 случая екипът му е участвал в аварийно-спасителни операции. Голяма част от тях  са извършени по време на февруарските наводнения, при които бе обявено бедствено положение на територията на общините Златоград и Неделино.

В раздел „Превенция” награди получиха плевенските инспектори Надя Коцева и Георги Михов, главен пожарникар Марко Петкански от Панагюрище и пожарникар Деян Христов от Балчик. Отличените в категория „Контролна дейност” са инспектор Петя Кюпова–Господинова от Варна, столичният инспектор Борис Настев и главните пожарникари Станчо Станчев от Карнобат и Ангел Кюлев от Кърджали.

Г.Христов

Прословутата гумена лодка, с която бяха спасени 15 души
Бащата на 3 деца получи наградата си от ръцете на министър Цветанов
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини