От х:

Днес в x:

Ромите се скатаха за референдума, няма парса

На референдума гражданите от кв. " Република" се олежаха, нямаше сеир, нито пък кебапчета. Само най-съвестните отсрамиха махалата пред урните

Гражданите от Хасковския квартал „Република“ за първи път решиха да си почиват по време на гласуване.

Местните, които обичайно са сред най-активните избиратели, тази неделя останаха край домашното огнище. Дали заради факта, че за разлика от традиционните партийни избори, допитването бръкна в държавната хазна за плащането на масрафа и парса нямаше, или заради падналия предишната вечер сняг, разбивката на резултатите показва, че в секции, където обикновено бележат 80- процентен резултат активност, сега правото на вот беше упражнено едва колкото за отсрамване.

В СИК № 60 в училище „Раковски“ например, от 826 души с право на вот по списък, пред урните да решават бъдещето на ядрената енергетика на България, са застанали едва 10. От тях 8 са дали „зелена светлина“, а 2-ма са отговорили с „не“.

В съседната секция, разположена в сградата на Професионалната гимназия по автотранспорт, от 973 избиратели бюлетина са пуснали 11.

Иначе, в Хасковски регион, който по резултатност за участие в референдума е в средата на скалата за страната, хората казаха по-скоро „ да „ за „ Белене“. Единствено Любимец даде твърдото си „не“ за проекта. Там от всички имащи право на глас 8488 избиратели, гласуваха 26 %. От тях 1130 души или 51 на сто са с отрицателен отговор. Най -мощното „да“ за АЕЦ „ Белене“ в Хасковски регион пък заявиха от Минерални бани. В допитването участваха 28 % от избирателите, като 82 % от тях са сложили „Х“ като одобрение на проекта.

В РИК-Хасково са отчели 658 недействителни бюлетини, коментира председателят Димитър Гавазов. Бюлетини с повече от един отбелязан вот е сред основните причини за невалидност. Някои от гласовете са били анулирани заради пуснати билетини без пликове или обратното. 

М.Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини