От х:

Днес в x:

Енергийният министър: Гласувам за край на 30-годишната агония

Министърът се върна в Хасково специално за да гласува

„Гласувах да се сложи край на една 30-годишна агония, която стана особено силна в последните 5-6 години”. Това отговори министърът на енергетиката Делян Добрев, след като днес упражни правото си на глас в избирателна секция № 71. Секцията в ЦДГ 1 „Ян Бибиян” между другото бе една от най-активните в града. До 10 часа бяха гласували 40 души от 684 регистрирани избиратели. Добрев бе №55. Ако на някои се струва малко, можеше да провери в другите секции, където нямаше и толкова.

Енергийният министър се върна специално за вота в родно Хасково и призова съгражданите си да гласуват. „Останах с впечатление, че повечето от хората смятат, че ако не гласуват, все едно казват „Не” на въпроса. Това не е така” каза Добрев и призова за активна гражданска позиция. Министърът категорично отрече днешният референдум да има връзка със съдбата на АЕЦ „Козлодуй”. „Това е референдум за Белене и за нищо друго. Ако го преформулирахме, то е за да бъде съгласно изискванията на конституцията”, добави Добрев. Той определи изявленията на бившия президент Георги Първанов, че рехабилитацията на ЕДИН блок от "Козлодуй" ще струва повече от ДВА блока на "Белене", като икономически неиздържани. Бъдещето на енергетиката ни има повече от един път и трябва да се търси най изгодния, допълни министърът. Който добави че не вярва избирателната активност да достигне 50 %.

Припомняме, че ако гласуват повече от половината, имащи право на глас българи, решението на референдума има задължителен характер. Ако активността е под 50 % ,но над 20 %, то въпросът се връща за преразглеждане в НС. Българският парламент вече се произнесе по въпроса за бъдещата АЕЦ в Белене.

Г.Христов

Добрев бе посрещнат топло от съгражданите си

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини