От х:

Днес в x:

Заличават свидетели по дело за хероин, амбулант учи за ходжа

Юсуф Ашим

Трима свидетели по дело за трафик на 53 килограма хероин бяха заличени от съдебните списъци днес. Причината е, че не могат да бъдат открити, за да им бъде връчена призовка. По данни на съседи те отдавна живеели и работели извън страната, още преди започването на процеса.

Бандата бе спипана в началото на юли 2011 година на Капитан Андреево, наркотикът бил скрит в туби с перилен препарат и пакети с памперси. Обвиняеми в процеса са Юсуф Ашим и Лиляна Рашкова от Пловдив. Те организирали ромската махала в града под тепетата, както и жители на Сливен и Свиленград в мощен канал за куфарна търговия със стоки от Турция. Впоследствие се оказва обаче, че наред с амбулантната търговия минава и канал за хероин.

Друг неявил се свидетел стана причина за отлагането на днешното съдебно заседание за края на февруари. Това е амбулантът Сашко от Ямбол. Той се бе набутал сам между шамарите по време на акцията на полицията през 2011-а. Когато бандата усетила, че службите са по петите им, изхвърлили от едната кола туба с „Доместос“ на пътя. В това време оттам минавал пеша дребният амбулант. Той съзрял тубата и веднага я грабнал. Минути след това налетял на полицаите, които го попитали откъде я е взел. „Моя си е“, отвърнал Сашко от Ямбол и така се озовал зад решетките заедно с останалите от групата. В "неговата" туба имало 17 килограма хероин.

Сашо Василев Михайлов, както е пълното му име, не се е явявал досега на разпит в хасковския съд. Предишният път обяснил,, че „ако вземе детските, ще дойде“. Но не пристигнал. Последният път пък го нямало в дома му. Роднини обяснили, че е „в Турция да учи за ходжа“.

Магистратите обаче държат на разпита му и постановиха за следващото заседание да бъде доведен в залата от съдебната полиция.

На днешното заседание показания дадоха трима свидетели от Сливен. Разпитът им бе нещо като практически урок по куфарна търговия. Те охотно обясниха как отишли в Одрин и купили памперси, перилни препарати, омекотители, сокчета. Но се оказа, че нямат никаква представа как пакетите с хероин са се озовали в колите им.

Процесът продължава на 28 февруари. Двамата подсъдими са с различни мерки за неотклонение – Юсуф Ашим е под „домашен арест“, Лиляна Рашкова – с подписка.

Тодор Кръшков

Лиляна Рашкова
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини