От х:

Днес в x:

Митничарите “калинки“ пазарували дипломи от екзотични държави

Митничарски дипломи от учебни заведения в Катар, Молдова и други екзотични държави са обект на проверка, съобщи финансовият министър Симеон Дянков при инспекция на ремонта на ГКПП Капитан Андреево днес.

Той уточни, че в момента се проверяват дипломите за висше образование на общо 250 души. Освен 16-те съмнителни документа на митничари от Свиленградското ведомство, за които се разчу, Симеон Данков е убеден, че ще има още интересни случаи.

Той посочи, че са засечени митничари от различни краища на страната, които са представили диплом за магистри, преди да имат такива за бакалавърска степен. „ Има една поредица от служители, които явно толкова много обичат да работят за митницата, че са готови да учат и в доста екзотични локации, само и само да получат по няколко дипломи. Това ме кара да се съмнявам, че тези хора или са толкова надарени, че нямат място в митниците, или са сбъркали поредността при закупуване на дипломите си“, коментира още Дянков. Той очаква до 2-3 месеца, когато проверките ще са в по-напреднала фаза, да бъдат уличени като "калинки" още доста от служителите в митническата администрация.

От юли 2012-та година, когато законът задължи митническите служители да имат завършено висше образование, на проверка са били подложени общо 500 митничари. Половината от тях вече са си отишли, защото нямали необходимия ценз.

По повод ремонта на Капитан Андреево финансовият министър заяви, че участъкът на АМ "Марица" към пункта се работи усилено. Лятното забавяне по строежа на магистралата от 4 месеца вече е стопено на един месец изоставане от първоначалния график. Затова Дянков прогнозира, че аутобанът ще е готов до лятото. В момента не се строи само в последните 300 м. от магистралата, защото те са обект на археологически проучвания. Дянков уточни, че се надява учените да приключат с работата си на терена най-късно до март.

След обновяването на ГКПП Капитан Андреево пунктът ще разполага с 36 модерни входно-изходящи трасета.

Дянков уточни, че аутобанът трябва да е готов преди летния сезон.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини