От х:

Днес в x:

Владиката служи в Хасково за Ивановден, кметът на Кърджали му праща дар

Букет цветя и подарък от кмета на Кърджали Хасан Азис получи пловдивският митрополит Николай след празничната света литургия за Ивановден в хасковския храм „Успение Богородично“. Владиката прие с благодарност подаръка и пожела мир и любов на всички миряни.

По традиция на Ивановден дядо Николай отслужва празнична литургия в хасковската църква. По време на продължилата няколко часа служба свето причастие получиха няколко деца.

В храма се бяха събрали десетки православни от Хасково. Присъстваше и областният управител Ирена Узунова, депутатът Иван Петров, който днес е именник, общински съветници.

За разлика от други години, в проповедта си владиката изобщо не спомена хасковския кмет, с когото църквата води съдебни битки за имоти. Митрополитът не обели и дума за скандалите в Светия синод след смъртта на патриарх Максим. Николай бе самото смирение и се задоволи с проповед за Йоан Кръстител, наричан още Предтеча, за неговата непоколебима вяра и мястото му сред светците и апостолите на църквата.

„Ако сърцето ти спре да бие, търсиш донор, за да продължиш да живееш. Но ако изгубиш душата си, кого ще търсиш? Ако загубиш душата си, дори целият свят да добиеш, това няма да те спаси“, каза в проповедта си владиката.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини