От х:

Днес в x:

Диабетиците отлюспиха и Беливанов, записаха нови 92-ма

Връчване на членските карти на новоприетите

103-ма са членовете на новия съюз на диабетиците в Хасково „Диабет 2012“, който бе регистриран в края на миналата година. Това стана ясно на днешното общо събрание, на което бяха връчени картите на някои от новите членове. 92-ма са подали молби за членство, заедно с 11-те учредители организацията вече наброява 103-ма души.

Председател на новата структура на болните от диабет е Милка Кънчева.

През септември миналата година, когато бе учредена организацията, бе избран за председател бившият заместник кмет на Хасково Добри Беливанов. Днес обаче стана ясно, че е имало вътрешен преврат и той е отлюспен, заедно основния опонент на казионния съюз на диабетиците - Димитър Димитров. Именно той бе в основата на първия опит на недоволниците да катурнат старото ръководство на съюза, начело с Петър Дялков, през май 2012-а. Тогава претендентът за шеф Димитров обвини председателя, че е занемарил организацията, която от Нова година е без помещение. Димитров заяви още, че е подал сигнал в прокуратурата за злоупотреби в дружеството, упрекна председателя на клуба Петър Дялков, че е управител на две почивни бази – едната в Тетевен, другата във Вършец и на практика няма възможност да движи нещата в хасковския клуб на диабетиците.

На следващото събрание на организацията обаче делегатите гласуваха доверие на ръководството си и Петър Дялков остана председател.

Димитров и сподвижниците му пък учредиха нов съюз - „Диабет 2012“, през септември миналата година. В дните до регистрацията му пък самият Димитров се оказа аут от него, заедно с новоизбрания председател Добри Беливанов. „Те май са в стария съюз“, уклончиво отговориха от „Диабет 2012“.

„Не се поддавайте на провокации от стария съюз на диабетоболните“, призова днес новият шеф на организацията Милка Кънчева. Тя обаче допълни, че не е желателно да се членува и в двата съюза.

Основната задача на „Диабет 2012“ е да осигури помещение за офис, без което дейността им – измерване на кръвната захар, раздаване на лекарства и храни, е силно затруднена. Старият офис на съюза бе даден наскоро на новосформирана пенсионерска организация.

Явно и двете организации на болните от диабет ще се борят за общинската субсидия, която всяка година ОбС гласува за местните структури на инвалидите, диабетоболните, слепите, пенсионерите. Присъствието на днешното събрание на общинския съветник Николай Кючуков, който е от близкото обкръжение на кмета Георги Иванов, обаче още отсега подсказва коя организация ще бъде предпочетена за субсидиране.

Тодор Кръшков

Димитър Димитров (вляво) и Добри Беливанов бяха в ръководството на новия съюз едва няколко месеца
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини