От х:

Днес в x:

Нови семейства за децата, чието братче умря от глад

Децата на ромите от Константиново вече са при нови семейства

3 от 5-те деца на ромите от Константиново, които допуснаха 5-месечното им бебе да умре от недохранване, са настанени в приемни семейства. Децата са от 2 до 5 годинки. Едното е в професионално семейство в Димитровград, другите две са настанени в доброволно приемно семейство пък от същия град. Ако до 6 месеца биологичните им родители не си намерят постоянна работа и доходи, децата им ще бъдат вписани в регистъра за осиновяване, категорични са социалните. Три месеца след драмата с починалото им бебе, Кирилка и Николай от Константиново още са безработни. Както и през последните няколко години. 

Другите им деца, момченца на 7 и 15 години, пък са настанени у вуйна им от същото село. Жената нямала възможност да гледа цели 5 чужди деца и изявила желание да задържи само двете най-големи, които можели да се грижат за себе си. 

Кирилка и Николай Николаеви влязоха в черната хроника, след като 5-месечният им син Михаил умря буквално от глад на 24-ти ноември. Аутопсията констатира, че бебето е било хранено само с каша от брашно. Развило белтъчен синдром, имунната му система се сринала и невръстното починало скоропостижно. Проверка на социалните установили ужасяващи условия за отглеждане на деца-семейството живеело в в порутена къща без ток и вода. Това не било първото починало дете на двойката-преди години те загубили и 40 дневно бебе от пневмония. Нямали пари за лекарства.

От години Кирилка и Николай се препитавали с каквото намерят. Каквото и да спечелвали пък обикновено било пропивано в кръчмата от бащата. 

Правели много деца защото искали момиченце, на фона на многото мъжки. Майката Кирилка настояваше, че хранела домочадието, включително и починалото бебе, с подходяща храна. При проверката на социалните обаче се установило, че оцелелите деца са изтощени от хронично недохранване. Затова били незабавно изведени от дома им и настанени у вуйната. Сега пред тях има шанс за нов живот.

Г.Христов

Кирилка и Николай допуснали бебето им да умре от глад
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини