От х:

Днес в x:

Хасковлията отказа найлоновите торбички. Производители: заради алчността на търговците!

Хасковлията се отказа от потника

10 пъти се сви продажбата на найлонови торбички в магазинната мрежа, три месеца след въвеждането на продуктовата такса за употребата им. Тя се плаща от вносителя или производителя, но се начислява в цената, която магазините плащат за торбичките. Търговците пък я калкулират на клиента. 

Макар че таксата бе 35 стотинки на бройка, хасковските магазини пускаха пликовете тип „потник“ на „преференциалните“ 10-15 стотинки. И това свършило работа. Хасковлии масово се отказали от торбичките за еднократна употреба и започнали да използват такива за многократна употреба, най-често от плат. Полиетиленовите торбички без дръжки са все още безплатни, но те не се търсят толкова защото са крайно неудобни за носене. 

Отказът от найлона ще продължи, защото от началото на 2013-та година продуктовата такса скочи на 45 стотинки, съобщават от РИОСВ Хасково. Никой не забранява на търговецът да подарява торбичките на клиентите си, разчита се че при цена 45 стотинки за бройка, подаръка ще излезе доста солено дори и на големите магазини. Иначе от РИОСВ извършили 50 проверки на магазини само през декември. Търсило се дали търговците имат документ от доставчика за платена такса. Ако няма такъв, търговецът е длъжен да плати таксата за всяка една торбичка от наличните му, плюс глоба от 3 до 10 хиляди лева. За 50 проверки имало само едно нарушение.

Според производителите на торбички обаче, няма и как да има, защото вече почти не се произвеждат пликове с дебелина под 25 микрона, а по-дебели, които са освободени от продуктова такса.

След публикацията, с Haskovo.net се свързаха от един от най-големите производители на найлонови торбички в България, фирма "Мегапорт". От там развиха друга теза-продажбите по магазините може да са спаднали, но търсенето на найлона в никакъв случай не е намаляло, дори напротив. „При мен идват хора, които си купуват по цели стекове торбички, за да пазаруват после в магазините. Не желаят търговците да печелят на гърба им“ заяви Иван Бакърджиев, представител на Мегапорт Хасково. По думите му, найлоновите чантички с дебелина над 25 микрона/доста по-здрави/ се продават на търговците за 5 стотинки, а продажбата им на клиента на 10-15, че дори и 20 стотинки е няколкостотин % надценка. „От покупка на хляб и кисело мляко, търговецът печели в пъти повече от торбичката, отколкото от храната. Хората не са будали“ заключи Бакърджиев. Що се отнася до екологичното замърсяване, Бакърджиев, предостави статистика, направена от отрасъла, според която полиетиленовите торбички представляват едва 0.2 % от обема на всички пластмасови отпадъци, при условие, че другите не са забранени или обложени с такива такси. Решението според производителите е не във високи такси-а в стимулиране на разделното събиране и рециклиране на полимерните продукти.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини