От х:

Днес в x:

По празниците: Негодно месо и непрегледан персонал в ресторантите

15 килограма негодно месо е било конфискувано от хасковски ресторанти по празниците, съобщават от хасковската Агенция по безопасност на храните. Месото е било насочено за унищожаване в екарисаж, след като се оказало че срокът му на годност е бил изтекъл. Най-голямото количество е иззето от известен хасковски ресторант.

Второто най-често нарушение което допускат местните заведения за обществено хранене, е липсата на здравни книжки на персонала. Проблема далеч не е само бюрократичен-това означава, че работещи в кухнята например не са минали задължителните паразитологично и микробиологично изследване, нямат и проба за туберкулоза. На практика, могат да бъдат преносители на зарази. По подобна схема през 2007-ма година тръгна епидемия от салмонелоза, която разболя над 100 деца в хасковско. 

Общо 430 проверки е извършила Агенцията по безопасност на храните през месец декември. Съставени са 21 акта. Сред констатираните нарушения са несъхраняване на продукти в хладилни витрини, храни от неживотински произход с изтекъл срок на годност, а две заведения са се изтарикатили да работят нелегално-без регистрация по член 12 от Закона за храните. Половината от актовете са от Хасково. 

За отбелязване е, че по време на новогодишните празници не е подаден нито един сигнал за нередности на горещия телефон на Агенцията по храните.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини