От х:

Днес в x:

Апокалипсисът се отрази на новините в Кърджали през 2012 г., водещи бяха природните катаклизми

Предсказанията за Апокалипсиса , който трябваше да ни споходи през 2012 г. предопредели и темите които бяха най-популярни за кърджалийци в медийното пространство. Статистика на търсачката “Гугъл” направена на новините в сайта Кърджали бг вести, сочи че на първо място са четени материалите за очаквани природни бедствия. Най-голям е интересът към статии свързани с евентуалното заливане и унищожаване на столицата на Източните Родопи от приливна вълна, идваща от скъсаната стена на язовир “Кърджали”. Две публикации на тази тема са попаднали в първата десятка на най-четените статии. Сред тях е и трусът в Гърция, който се усети и в нашия град. Прогнозите за опасни наводнения в следствие на проливни дъждове, също се четяха с интерес.

По традиция кърджалийци се интересуват от лични драми. В първите двасесет попадат няколко материала на тази тема. Под номер едно е класирана новината за катастрофата причинена от неправоспособно момиче, което уби приятелката си. Сред най-четените са и съобщенията за поредицата от самоубийства , разиграли се в поликлиниката и болницата на града. Смъртта на уважавания лекар д-р Дамян Гетев също провокира читателски интерес.

Едва два пъти по-малко от апокалиптичните новини се четат позитивните , забавни публикации. Те са във втората десятка на най-четените. Интерес е предизвикал материал за празнуването на 8 март в скъпите кръчми на Кърджали, за големия купон на моста на Кърджали, за сватбата на нашата колежка Севгюл, за красавицата от Жинзифово, пожелала да стане фотомодел.

Все повече кърджалийци проявават интерес към новините свързани със социалната мрежа Фейсбук. Причината е че водещите регионални сайтове качват в тях статиите си и читателите ги намират лесно в мрежата. Обикновено новините са свързани със вируси във Фейсбук. Много четена бе и статията за абсурда, когато профилът ти остава в мрежата, дори след като си напуснал този свят.

Политическите новини не се ползват с особена популярност. Те са в дъното на класадията. Четат се само тези, които имат етнически привкус. Такива са материалите за това, че дават България на международния трибунал в Хага за геноцид над турците в страната и за скандала в Деня на Кърджали,когато опозицията бойкотира словото на кмета Хасан Азис.

Не посочваме точен брой на читателите за всяка публикация,тъй като “Гугъл”,отчита различно от националните броячи,които ползват останалите местни сайтове.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини