От х:

Днес в x:

Селските кметове искат собствени бюджети

Марин Маринов, Делчо Митев, Димитрия Желева

Да разполагат със собствени пари през година като първостепенни разпоредители с бюджетни средства настояват от Сдружението на кметства в България. Това обяви днес в Хасково управникът на Брягово Делчо Митев, който е председател на Управителния съвет на Сдружението. На пресконференцията присъстваха още кметът на димитровградското село Добрич Марин Маринов, на хасковското Динево Димитрия Желева, управници на села от харманлийско и други общини.

Селските кметове настояват в Закона за общинските бюджети да има отделена точка, която да регламентира определените за годината пари за селата. „И сега законът предвижда възможност при продажба на общинска собственост 30 процента от сумата да остава за кметствата, на чиято територия се намира продаденият обект. Но това не винаги се случва“, обясни Делчо Митев. Селските кметове смятат, че това трябва да се запише в закона. Според тях процентът за селата трябва да е поне 80.

„Не може всички пари да се съсредоточават в общинския център, защото за всяка дреболия трябва да пишеш докладна до общинския кмет и без подписа му си с вързани ръце. При положение, че нямат собствен бюджет, защо изобщо се избират кметове на кметства? Та те не могат да изпълнят нито едно от обещанията си, дадени пред съселяните, защото не разполагат с парите. Направо да ги назначават“, допълни Делчо Митев.

Кметът на Добрич Марин Маринов пък уточни, че селото му разполага със собствен бюджет, както и още три села в димитровградска община – Ябълково, Горски извор, Крепост. Собствен бюджет имал и град Меричлери. Но това не било така навсякъде в страната и зависело от волята на съответния общински съвет. Селските управници настояват това да се регламентира в закона.

Управничката на Динево Димитрия Желева пък описа тревожното състояние на дигите край селото. „Надупчени са. Всяко прииждане на реката ме изправя на нокти. Имаме къща непосредствено до дигата, която е пред срутване. От комисията по бедствия и аварии отговарят, че средствата са насочени към Перник. Миналата зима бяхме на косъм от жертви, за тази не ми се мисли“, допълни Желева.

В Националното сдружение на кметовете членуват 142 управници. Кметствата в страната са около 3500. От сдружението обясниха малкият брой на участниците с членския внос. За кметство с до 500 жители той е 30 лева, от 500 до 1000 – 50 лв. и над 1000 жители – 100 лв.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини