От х:

Днес в x:

Коледни бонуси в училищата и МБАЛ, останалите на сухо

В Езиковата нещата вървят добре-обновяват се и раздават бонуси

Коледни бонуси ще получат учителите в хасковските училища. Те ще в зависимост от спестените средства от делегираните бюджети, както и в зависимост от досега раздадените бонуси през годината. Така нареченото ДМС/Допълнително материално стимулиране/ всъщност е регламентирано в колективния трудов договор. Стимулирането се извършва три пъти годишно, обикновено за 24-ти май, 15-ти септември и Коледа.

В Езиковата гимназия ще се стимулират с по около 280 лв на педагог. В Хасковското ПМГ финикийският подарък на Дядо Коледа ще е в размер на 1/3 от средната брутна учителска заплата. Тя е около 650 лв, така че сумата ще е около 220 лв. В най-голямото основно школо в областта „Христо Смирненски“ са запазили лъвският пай от ДМС-то именно за Коледа-40 % от една заплата. В ОУ „Иван Рилски“ дори е повече- 45%, но там учителите като цяло ще вземат по-малко пари от колегите си през годината, понеже досега са получавали само една финансова инжекция-35 % за 24-ти май. За първият учебен ден стимулирането се е разминало. Разминаване с шейната на Дядо Коледа май ще има и в „Климент“. Там имат 6-ма души/4-ма учители/, които са в пенсионна възраст. Ако педагозите решат да се пенсионират, училището трябва да им брои по 6 заплати накуп. Затова там цари финансова дисциплина. Иначе по традиция, популярното школо щедро стимулира преподавателите си.

Другият дисциплиниращ факт са разходите за гориво. В „Смирненски“ например харчат по 55 хиляди лева за целия зимен сезон. Училището е на газ и е санирано. В „Рилски“ обаче, през студените дни харчът достига 1000 литра нафта на ден, каза директорът Стоил Стоилов. Нафтата е по около 2 лв на литър. Вярно, че това е само през най-студените дни, но дори и средната норма за парното е 500 литра на ден. Това прави по минимум 20 хиляди лева на месец и поне 100 хиляди за цялата зима. Парите идват от същия делегиран бюджет, откъдето са и заплатите.

Другата институция, в която ще получат кеш за Коледа е МБАЛ Хасково. Това обаче не е коледен бонус, уточни изпълнителният директор Славчо Близнаков. Просто сега приключва финансовата година, идват забавените плащания и се събира по някой лев за да се стимулира персонала. Парите ще са от 100 до 300 лв, а може и повече, в зависимост от финансовия резултат. Чакат се още пари, затова раздаването още не е започнало. Стимулирането ще е различно за трите категории служители-лекари, сестри и санитари.

Другите държавни институции пият по една студена вода за Коледа. След скандалът с огромните бонуси за висши държавни чиновници, тази практика вече е изрично забранена.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини