От х:

Днес в x:

Несъществуващи хора точат хасковската болница

Хора, които не съществуват, поне на книга са в основата на близо 140-те хиляди лева загуби генерирани от МБАЛ Хасково през тази година, от лечението на здравно неосигурени лица. От пролетта до началото на есента, хасковското инфекциозно отделение се превръща буквално в приютна така наречените „Горски хора“ - сливенски дървосекачи от ромски произход, които се лекуват от цял каталог инфекциозни заболявания. Не е ясно точно колко са минали през отделението, но само в един кратък летен период на лечение са постъпили около 20-на души. Кой с хепатит, кой със заушка и почти всички с разстройства.

Трудността в отчитането на тези пациенти идва от факта, че те са без лични карти, ЕГН-та, акт за раждане, въобще без всеки документ който да свидетелства, че лицето съществува на територията на Република България. Ромите се движат в затворени племенни групички броящи от няколко, до няколко десетки души. Къде законно, къде незаконно се занимават с дърводобив. Нашествието им хасковско и по специално тополовградско, е от 2007-ма година, когато дърводобивът стана изключително печеливш. Когато се разболеят, обикалят буквално всички болници в страната.

Инфекционистът Васко Донев разказва за свой 5 годишен пациент, който е бил лекуван по спешност от менингит, като в действителност детето е имало механична травма на главата, скрита от майка му. След направена лумбална пункция и компютърен томограф е назначен и Ядрено магнитен резонанс в Кърджали, за уточняване на диагнозата. В този момент, майката напуска самоволно болницата и впоследствие обикаля из болниците в Пловдив, Стара Загора и др. Внезапно отново „цъфва“ на едно нощно дежурство в хасковските инфекции. Вече много влошеният и син е изпратен през местния ОАИЛ в Пловдив. 

„Горските хора“ са едни от най-скъпите на областната болница измежду 391 неосигурени слаби, които са били лекувани тук от началото на годината. Средно, една тяхна клинична пътека струва 500 лв. Една лечение на менингит обаче, като в случая с 5 год пациент е 2000 лв. Тези пари остават невзети, защото на практика няма от кого. От тези 391, на 109 неосигурени лечението, в размер на 55 хиляди лева, е поето от хасковските социални. Това става след като неосигуреното лице попълни декларация, че не може да си плати/и няма откъде да вземе/ пари за здравни вноски. Документът отива при социалните, които проверяват статуса на лицето дали не е извършвало сделки с недвижими имоти през последните 5 години. Ако изискванията са спазени, държавата покрива лечението, в противен случай следва отказ. Междувременно, докато текат проверките, лицето се изписва и в случай на отказ от социалните, болницата пие една студена вода. При това скъпа студена вода- на стойност поне 140 хиляди, само за тази година. 

Г.Христов

"Горските хора" обезлесяват планините и обезкървяват болниците
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини