От х:

Днес в x:

След "Севилският бръснар" Дачев лети за Одеса

Юрий Дачев: В хасковския театър се чувствах като в театрална къща

Веднага след премиерата на “Севилският браснар“, която ще е на 29-ти октомври на хасковска сцена, режисьорът и автор на текста Юрий Дачев пътува за Одеса. Там той ще снима най-новия си документален филм за живота на българите, които са запазили възрожденския дух и традиции.

Преди това обаче с екипа, с който работи в Хасково, ще покажат премиерно за България пиесата„Севилският браснар“. Интересното е, че текстът й е компилация между Либрето Чезаре Стербини от популярната опера на Росини и оригиналният текст на Бомарше.

След поканата от директорът на хасковския театър Боил Банов да режисира в южния град, Дачев подбрал три пиеси, сред които и „Севилският браснар“. В крайна сметка изборът паднал именно върху Фигаро и компания заради ярките образи и предизвикателството те да бъдат  изследвани в съвремието. „Опитах се да представя тези човешки типове в съвремието и да разкажа една история, която прескача времето и винаги се повтаря-любов, препятствия, възрастен мъж, по-млада жена, някой, който е винаги между шамарите и най-накрая ги получава.“, мотивира се предпремиерно Юрий Дачев. Основните персонажите, които публиката ще види в четвъртък, са оригиналните. От текста на Бомарше, Дачев е „съкратил“ два от образите, а един е префасониран.

Преди началото на репетициите текстът на пиесата бил готов на ¾ . Останалите диалози са дописани по време на работата. Те са напаснати за всеки един от актьорите, като водещото за драматурга било превъплъщението на артистите в образите.

М. Манолова

репетиция на "Севилският браснар" -два дни преди преимиерата на 29 ноември/четвърътк/ 19 ч.
В ролята на Фигаро -Стелиян Николов, на Розина -Иванка Шекерова
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини