От х:

Днес в x:

9 със СПИН за 6 години в Хасковско

Болните от СПИН в хасковска област са 9. Случаите са регистрирани през последните 6 години. ХИВ-позитивните през 2006-та година в региона са били двама, по три случая на болни има през 2010-та и 2011-та година. От началото на тези година има един заболял от СПИН. Като съотношение мъже-жени, болните са предимно мъже, на възраст 20-24 години и 30-34 години.

Данните бяха изнесени на семинар по проект „Епидемиологична карта на региона на Мрежата“/EMN/. Финансирането на разработката е по програма „Европейско териториално сътрудничество Гърция-България“.

Освен представяне на спецификата на ХИВ, на семинара бяха съобщени факти за рисковете, заболеваемостта, превенцията и лечението на бруцелозата. Лекторът д-р Снежана Атанасова потвърди, че от 2010-та година насам в хасковска област не е имало регистриране на т.н. още „Малтийска треска“.

Най-застрашени от инфекцията са хората, които са в пряк контакт с животни и ангажирани с отглеждането им. Като цяло броят на засегнатите мъже и жени е почти в еднакви проценти. Експертът обърна внимание, че източник на заразата са и домашните животни. Инфекцията може да бъде „пипната“ при консумирането на недобре термично обработени животински продукти, като млякото. Човек е изложен на риск от разболяване и при близване от заразен с бруцелоза домашен любимец, тъй като инфекцията се предава и по въздушно-капков път.

Спад с почти 9 пъти в региона за последните 11 години на заразните болести, отчете инж. Васко Райчинов.

През 1990-та година цифрата на заразноболни е 879, а през 2011-та година- само 103.

М.Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини