От х:

Днес в x:

Хиляди заразени след теч в китайска биофармацевтична фабрика

Хиляди хора в северозападен Китай са дали положителни тестове за бактериално заболяване след изтичане от държавна биофармацевтична фабрика, която произвежда животински ваксини.

Здравните служби в град Ланджоу съобщиха, че 3245 души са се разболели от бруцелоза, заболяване, често причинено от близък контакт със заразени животни или животински продукти, което може да доведе до треска, болки в ставите и главоболие.

Тестовете на други 1401 души са дали ранен положителен резултат за болестта. Здравните власти казват, че до момента няма данни за предаване от човек на човек.

Китайските власти установиха, че Китайската биологична фабрика за животновъдството в Ланджоу е използвала дезинфектант с изтекъл срок на годност при производството на животински ваксини за бруцелоза между юли и август миналата година. Това означава, че бактериите във фабричните отработени газове не са били унищожени .

Замърсеният газ от биофармацевтично предприятие образува аерозоли, съдържащи бактериите, и след това с вятъра се пренася в Института за ветеринарни изследвания в Ланджоу, заразявайки близо 200 души там от декември миналата година.

Впоследствие над 20 студенти и преподаватели от университета в Ланджоу, някои от които са били в института, също са тествани положително, според агенция Синхуа.

Здравната комисия на Ланджоу заяви в петък, че овцете, говедата и свинете са най-честите разпространители на тази зараза.

Според Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията, предаването на бруцелоза от човек на човек е "изключително рядко". Някои симптоми обаче могат да се появят повторно или никога да не изчезнат. 

Тези оставащи във времето симптоми на болестта могат да бъдат повтаряща се треска, хронична умора, подуване на сърцето или артрит.

Фабриката се извини по-рано тази година, а нейният лиценз за производство на ваксина срещу бруцелоза е отнет, съобщиха властите в Ланджоу.

Компенсацията за пациентите ще започне на партиди от октомври, според местните власти.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини