От х:

Днес в x:

3 000 МПС-та ще минават денонощно след ремонта на Капитан Андреево

Двойно увеличение на пропускателността на най-голямата сухопътна граница на Балканите ГКПП-Капитан Андреево, ще има след приключването на ремонтите там.

След известното забавяне, проекта за рехабилитация на южното ГКПП в крайна сметка стартира преди седмица. Работата там кипи усилено, което обаче не влияе засега на трафика.

Обяснението за отчетеното през последните три дни натрупване на камиони на 1-2 км. от постъпите към границата, се дължи на забавяне в обработката на документи на отсрещното ГКП-Капъкуле. Прчината за това е смяната на софтуерната система на турския пункт, която в последно време често даваше сривове и за около час и половина спираше изцяло работата , обясни шефа на ГКПП Капитан Андреево Емил Гочев.

Досегашния капацитет за обработка на Капитан Андреево е около 2 000 МПС-та на денонощие. След реконструкцията и разширяването на входно-изходните платна, от там за 24 ч. вече ще могат да преминават 3000-3500 превозни средства. Според плана, на гкпп-то ще бъдат изградени допълнителни трасета за движение на леките и товарните коли. С новите, платната ще са вече 36, уточни началникът на ГПУ-Свиленград Георги Калайджиев. На трасе „изход“ за камионите ще се работи на четири кантара, а на „ вход“ с 8. 12 на 12 ще са входящите и изходящите трасета за леките коли и автобусите. По време на модернизирането категорично няма даим аспиране на движението, обеща Георги Калайджиев. Той обаче призова шофьорите, на които им е възможно да променят маршрута си, да минават през алтернативния за Турция ГКПП-Лесово, вместо да се движат към Капитан Андреево.

След ремонта, на българският пункт ще има база за медицински екип. Освен това Капитан Андреево ще разполага и със собствена пожарна. Предвидено е и изграждането на тристранен контактен център, в който ще се заеседава по въпроси на тристранката България- Гърция-Турция. В съвсем нова сграда ще се настани и администрацията на гкпп-то.

М. Манолова

Е. Гочев показва сегашната сграда на администрацията на ГКПП Капитан Андреево, на чието място ще бъде изградено ново здание за медицинския център
Почти на изхода на българския пункт ще е новата административна сграда, където ще се помещават Гранична полиция и Митница Свиленград
създадената реорганизация на Капитан Андреево ще подсигури преминаването през  пункта и по време на ремонта, който ще трае две години
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини