От х:

Днес в x:

Гърци вдигат изкупната цена на тютюна в Минерални бани

Кметът Екрем Юзеир се радва на добрата реколта

Гръцки прекупвачи на тютюн “удариха в земята“ цените на традиционните изкупвачи на пазара в хасковските Минерални Бани.

Гръцката компания “Михайлидис” вдигна мизата на килограм първо качество тютюн на 12 лв. срещу 9-те лв., които дават останалите фирми. Като цяло обаче изкупната цена ще се движи на усреднени стойности - около 7 лв. За килограм от българските фирми и около 8 лв. средна цена от гръцката.

Все още обаче изкупната кампания не е масова, обясни кмета на с. Ангел Войвода Екрем Юзеир. Прекупвачите все още оглеждали пазара. Продадени са отделни количества тютюн. В неговото село само един от стопаните е успял вече да пласира стоката си. Той е прибрал по 7 лв. средна цена за килограм.

В Ангел Войвода общото количество тютюн е 300-350 декара от сортовете „К78“ и „Катерини“. Декарите се стопанисват от около 100 семейства. Самият кмет гледа половината от всички насаждения. 31-годишният Юзеир има 150 дка. ориенталски тютюн, за отглеждането на които му помага баща му. За тазгодишната реколта казва, че е с отлично качество заради многото слънчеви дни. За сметка на доброто качество обаче е по-малкото количество, обрано от декар. Почти наполовина - около 80 кг. от декар са прибрали стопаните, вместо очакваните 160-180 кг. Ниските добиви се дължат на късната сеитба, която заради пролетните дъждове тази година закъсняла с почти месец.

Според сметките на Юзеир, който гледа тютюна при поливни условия, печалбата му тази година на килограм ще е между 3 и 5 лв. и то при положение, че продаде стоката си на на гърците. Въпреки че цената тази година за първо качество тютюн е с около 2 лв. по-висока, сметката на стопаните пак не излиза, заради по-малкото количество. "Радваме се на листата, които обрахме в тазгодишната реколта, защото са като истинско злато, но и сме ощетени, защото излиза, че е по-добре да имаме по-ниско качествена реколта, но повече като количество, та да вържем бюджета за годината“, коментира кмета на с. Ангел Войвода Екрем Юзеир.

 М. Манолова

За сортирането и складирането на тютюневите листа стопанинът е осигурил кашони, които улесняват работата
Като повечето хора от селото и семейството на баба Фейме се препитава с отглеждането на тютюн
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини