От х:

Днес в x:

Отдел закрила на детето: децата са травмирани, ДПС-няма данни за престъпление

Седмица след гръмналия секс скандал в хасковската гимназия по механо и електротехника, компетентните органи стигат до различно тълкувание на това което е ставало в гимназията. Припомняме, че група от 4 момичета открито се оплакаха от сексуални посегателства от страна на техния учител по физика г-н Тодор Камов.

Впоследствие, цели 6 момичета от училището са потвърдили пред отдел закрила на детето за подобни посегателства. Експертите на Отдела преценяват, че има нанесена емоционална травма на децата и препоръчат те да бъдат насочени към Центъра за обществена подкрепа към община Хасково. Там с тях ще работи психолог. Какви мерки ще бъдат предприети по нататък зависи от други органи, коментираха от Отдела.

Органът от който зависи какво ще стане по-нататък е Детска педагогическа стая към полицията. След десетки беседи с деца и учители, ДПС ще изпратят заключенията си на прокурор, който може да възбуди наказателно преследване. Обаче Педагогическата стая ще му препоръча прекратяване на разследването, поради липса на данни за престъпление. От полицията обясниха, че за да се докаже сексуално насилие, трябва да има строго определено физическо посегателство. Другият параграф, блудството, от което всъщност се оплакват децата, не може да бъде независимо доказано.

По неофициална информация, разследващите органи се люшкат между версиите, че всичко е вярно или че нещата са скалъпени. В подкрепа на последното се лансира факта, че децата са имали двойки на входното ниво и са решили да си го „върнат“ на учителя.

Това че някой има двойки не е показателно, защото мнозинството от децата имат слаби оценки на входните нива, след дългата лятна ваканция коментира и директорът на Механото Дорина Карадимова. Тя има всички правомощия да приложи ефективни мерки в случая, но ще чака заключението на заетите с разследването институции. Тогава ще се мисли как да се реагира. Случаят е сложен, защото от една страна са писмените становища на учителите, че не са знаели за такъв проблем, а от друга страна-наличието на деца от различни класове и випуски които разказват сходни истории.

Първата взета мярка от ръководството на училището е да изпрати учителят г-н Камов в неплатен отпуск, за да не се нагнетява допълнително напрежение. За този четвъртък е насрочен общ педагогически съвет, за да се обсъжда какво ще се прави по-нататък.

Скандалът в Механото гръмна след като миналия понеделник, 4 момичета от 9-тите и 10-ти класове на гимназията обвиниха учителя си в неприятно за тях гушкане и опипване с, както го разбират децата, сексуален подтекст. Учителят категорично отхвърли обвинението, макар да не даде обяснение защо толкова много от възпитаничките му мислят така.

Фрапиращото в случая бе, че децата застанаха с имената и лицата си пред медиите, като обясниха, че предпочитат да се оплачат на тях, защото ги е срам/и страх/ да кажат на семействата си. Съгласно закона за закрила на детето, самоличността на девойките бе спестена, понеже бяха непълнолетни-от 14 до 17 год възраст.

Haskovo.net ще ви държи в течение с развитието на разследването по скандала.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини