От х:

Днес в x:

Майката с акордеона-пътуваща румънска музикантка

Гледката, която провокира нашите читатели от 6.11.2012 г

Майката която свиреше в студа с бебето си в центъра на Хасково е румънска гражданка, която обикаля България и се прехранва от „улични“ изпълнения. Това съобщиха от хасковските социални, които се сезирали по публикация в Haskovo.net и се срещнали с жената за да проверят има ли нужда от нещо и доколко са спазени правата на детето и. Оказало се, че пътуващата трупа/съпругът на жената е също уличен музикант/ е обиколила половин България със своя микробус, и продължават. Това им било препитанието. Иначе спели в микробуса, за да не харчат пари за хотели. През зимата щели да се върнат в Румъния. Или може би да отидат в друга държава. 

Разговорът със семейството е бил бил силно затруднен заради слабото познаване на българския от страна на музикантите. Впечатленията на социалните са, че тази практика е обичайна за фамилията, а що се отнася до детето, то е било добре гледано и облечено. 

Май само в България се счита за срамно хората да се препитават от уменията си по всякакъв начин, коментира социален работник. Що се отнася до детето, институциите нямат никакви юрисдикции над него. Фамилията няма статут на временно пребиваващи, а са чужди граждани и съответно обект на родното или общоевропейското законодателство. 

Припомняме че миналия вторник наши читатели сигнализираха за странна гледка-млада и добре изглеждаща жена свири на акордеон, поседнала на улицата до площад „Атлантически“. До нея часове наред в количка стояло детенце на около 2 години. Почти всеки от преминаващите оставял по нещо, потресен от изглеждащият като лична драма случай. Потърсиха ни с идеята да помогнем по някакъв начин на жената. Както се оказва, тя не се нуждаела от помощ.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини