От х:

Днес в x:

Езиковата днес и утре: Рай за дяволици и кръвосмучещи

Три девойки се готвят да надхитрят дявола

Тъмни сили завладяха хасковската езиковата гимназия в навечерието на Хелоуин.

Целокупното население на елитното школо ударно се готви за утрешния карнавал на нощта.

Всите светии ще се развихрят вечерта в известно хасковско заведение. Преди това обаче, злите сили ще се поставят в услуга на доброто. На сцената на площад Свобода, дяволи и демони ще организират благотворителен базар за сираците от дом "Асен Златаров".

В преследване на разнопосочните мисии, днес Езиковата разпредели ролите. Момичетата станаха дяволици, момчетата се готвеха за вампири, а учителската стая стана свърталище на прилепи, поне ако се съди по декорацията на вратата.

Царицата на прилепите бе в работна командировка, но директорския й кабинет бе щедро декориран. Между коридорите се мъдреха младши демончета „а ла Каспър“ и тарантули с паяжини. За "жената паяк" се готвеше учителката по рисуване Цвети Александрова.  

Ветерани и зайци се включиха в украсата на школото. Малките украсяваха коридорите, големите шиеха костюмите. Всички заедно боядисваха тикви. Тиквеният фенер е култов за празника. Нарича се Светещият Джак и е кръстен на ирландски пияница, успял три пъти да надхитри Сатаната.  Хасковските гимназисти пък се канеха да докажат, че са по дяволи от дявола.

Повечето от учителите боязливо се дистанцираха от суетнята. Но това нямало да ги спаси от "тъмната страна на силата", зарекоха се подопечните им. 

Хелоуин (на английски: Halloween) е празник, който се чества на 31 октомври най-вече в англоговорящите страни Великобритания, Ирландия, Канада и САЩ. Началото си води от келтския езически празник Сауин (Samhain) и католическия Вси светии (All Saints` Day). Традицията в Хасково се поддържа само от Езиковата, но затова пък редовно и ежегодно.

Г.Христов

Дяволски помисли с усмивка
Сборището на прилепите
Капанът на паяка
...и неговата господарка Цвети
От всеки ъгъл дебнат духове
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини