От х:

Днес в x:

От днес джипита почнаха имунизация срещу рак

Д-р Марио Янакиев започна кампанията с разяснителна работа сред родителите

Първите имунизирани срещу рак на шийката на матката станаха факт днес в кабинета на педиатъра д-р Марио Янакиев. Любопитното е, че това бяха набори, които не попадат в списъка с безплатна ваксина срещу опасната болест. Тя е предназначена за 12-годишни девойчета, набор 2000 г, като парите се отпускат от държавата. Първите имунизирани обаче бяха набор 99. Родителите им се активизирали от кампанията срещу болестта и завели щерките си въпреки, че за тях ваксината струва доста пари. Едната игла е около 150 лв, а са необходими 3. 

За 12 годишните обаче ще е напълно безплатно. Имунизациите ще се извършват при личните лекари, а дозите ще се закупуват от съответните дистрибутори на одобрените ваксини- „Церварикс“ на фармацевтичния гигант „Глаксо-Смит & Клайн“ и „Силгард“ на „Мерк“. Окончателният старт на безплатната ваксинация ще е на 30-ти октомври, вторник, когато е последната работна среща на джипитата и РЗИ Хасково, по уточняване на подробностите около имунизацията. 

1100 хасковски момичета на 12 години могат да се възползват от безплатната ваксина. Поставянето и е на абсолютно доброволен принцип. 

Лекарите припомнят, че заболяването е на второ място по смъртност за българските жени, след рака на гърдата. Ефективното му предотвратяване включва ежегодна профилактика, изразяваща се в цитонамазка или въпросната ваксина срещу причинителят на болестта-папилома вирус. Ваксината се счита за ефективна, когато е поставена преди започване на полов живот на момичето, затова здравните експерти са избрали възрастта от 12 години. 

Папилома вирус не влияе на мъжете, но те могат да бъдат негови приносители при секс презерватив.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини