От х:

Днес в x:

Стефан Димитров: За престъпна небрежност в МБАЛ да отговарят трима шефове на ОбС

Стефан Димитров показа договора, който болницата е сключила с фирмата на Георги Табаков за ремонт на покрива на Вътрешно отделение

Прокуратурата трябва да бъде сезирана по случая с престъпната небрежност в МБАЛ "СВ.Екатерина" при който на димитровградска строителна фирма сега трябва да бъдат изплатени над 600 000 лв. Това заяви на пресконференция днес председателят на ОбС Стефан Димитров.

Той свика срещата с медиите, за да отговори на кмета Иво Димов, който предната седмица призова прокуратурата да се самосезира по случая с незаплатената сума за ремонт през 2007-ма година, която от 50 000 лв. "набъбна" до 600 бона.

"Кметът Иво Димов правилно акцентира, че основния проблем е дали има престъпна небрежност в случая", заяви Димитров. И допълни, че лицата, които трябва да бъдат разследвани са свързани с принципала на болницата - Общинския съвет.

Докладна по проблема с фирмата на Георги Табаков не е била разглеждана в предния местен парламент, но такава информация е постъпвала от управителя д-р Здравко Наков, заяви още шефът на ОбС.

Според Димитров, проверката за престъпна небрежност трябва да бъде отправена към Иво Димов в качеството му на председател на ОбС в предния мандат, към Катя Чалъкова, която го наследи на поста и към самия него, по това време кмет на Общината.

Заради това, че проблема не се разрешава от началото на годината до сега Общината е натрупала около 72 000 лв. лихви. Но тук не може да се търси отговорност от кмета Иво Димов, защо парите не са платени, тъй като няма решение на Общинския съвет да се предоставят тези средства на болницата, каза още Димитров.

Според него, ясно е и кой е подписал въпросните договори с фирмата на Георги Табаков. Контрактът е парафиран на 5 септември 2007 г. от тогавашния управител д-р Мария Боспатчиева и гл. счетоводител Боряна Пенева.

Димитров показа и спорния договор, като допълни, че в този период е имало свобода на дайствие на управата на болницата да подписа всякакви заповеди, какъвто в случая е бил този договор. На срещата с медиите стана ясно, че дружеството на Табаков е имало и други договори за ремонт в болницата, които заради неуредени сметки са попаднали в Хасковския оркъжен съд.

"Можело е да се свърши нещо простичко и да не се стигне до Арбитражен съд и сумата от 600 000 лв. и то не е свързано с предишния управител д-р Боспатчиева", заяви още Стефан Димитров. Той е на мнение, че морална отговорост в случая носи Галина Чингарова, съветник от ГЕРБ, която в продължение на четири години е била юрист на болницата.

"От 2009-та до май месец 2012 г. година Чингарова е получила хонорар от 14 400 лв. от МБАЛ, а тя и ГЕРБ като управляваща партия са наясно какво е ставало в МБАЛ "Св.Екатерина за четири години", убеден бе Димитров.

По думите му, шефът на Здравната комисия към ОбС д-р Вълчо Митрушев трябва да отговори защо за миналия месец са платени над 10 000 лв. за да може болни да ходят до Хасково заради компютърен томограф и после да се лекуват в тукашната болница.

"Митрушев трябва да изисква да бъдат отделени средства за да закупим такъв томограф, а не да правим парк на друг съветник - Веселин Милев", заяви още шефът на ОбС. Належащо ли бе да се прави ремонт на парка до ОУ "П.Славейков"сега, не можеше ли тези пари да отидат за здравеопазване, попита риторично Димитров.

Той разказа още, че ще направи едно допълнение към докладната си за отпускане на 300 000 лв. за МБАЛ, в която ще настоява парите да бъдат дадени при условие, че управителят на фирмата Теорги Табаков опрости лихвите от 72 000 лв.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини