От х:

Днес в x:

Ангелогласни баби пяха на празника на Св. Иван Рилски

Желка Вълева и Атанаска Димитрова от певческата група на с. Воден, се похвалиха с етнографската сбирка в местното читалище

Село Воден почете празника на Св. Иван Рилски с надпяване. Изпълнителите от фолклорните певчески групи от селата Узунджово, Ябълково, Добрич, Горски Извор, Длъгнево, Странско и Черногорово, се качиха на сцената на местното читалище „Пробуда“ и пуснаха гласовете си. Празникът започна рано сутринта с литургия във воденската църква „Св.Пророк Илия”.

Регионалният празник „Св. Иван Рилски Чудотворец” се провежда за 6-та поредна година. Местните хора го възобновили като почитание към старите традиции на бабите и дядовците им. От незапомнени времена хората от Воден празнували винаги на Ивановден. Ходели да запалят свещ и да почетат името на Св. Иван Рилски в параклис, който се намирал край селото им. Толкова бил стар, че дори и най-възрастните не можели да кажат кога е строен. Храмът обаче се разпадал и понеже бил насред селскостопански блок, в края на 70-те години, когато се формирало местното ТКЗС, бил сринат до основи, за да не пречи на тракторите да орат. Историята разказва 77-годишната Славка Тодева, която дошла снаха във Воден през 1957-а година. Тя си спомня старата обител, край която на Ивановден местните правели голям събор.

За събарянето на стария параклис има и мистериозна история. След разрушаването му, местен жител прибрал останалите здрави тухли и керемиди от постройката. По-късно се разболял тежко и починал. „ Има стара поговорка: от църква, дори да е в руини, нищо не се взема. Грехота е!“, вади поуката баба Славка. Свещено място обаче, подсказало за себе си, като в продължение на 6 поредни години комбайнът на земеделската кооперация насред жътвата лумвал в пламъци по необясними причини. Тогава кооператорите решили да поставят върху руините на параклиса метален кръст и да дадат курбан. Мечтата на местните обаче е да съберат средства и да вдигнат храма отново на същото мястото, където той е бил преди.

И докато бабите извиваха трели в местното читалище, постният курбан в местната църква вече почти беше готов. Направията на боба, който, за да е вкусен си има тънкости, беше поверена на двама приятели с 40-годишна дружба. За да помогне на Христо Асенов, който е от Воден, да сготви боба, от Хасково пристигна приятелят му Кирил, стегнат с бяла престилка и готварска шапка, като истински майстор готвач.

 М. Манолова

Иванка Господинова изнесе от храма осветената икона на патрона на празника Св. Иван Рилски
докато жените се надпяваха в читалището...
...приятелите с 40-годишна дружба Христо Асенов от с. Воден и...
...майстор Кирил от Хасково се погрижиха за постния курбан в двора на църквата
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини