От х:

Днес в x:

Хасковлии пощуряха по безплатни шофьорски книжки и езици

Подаването на документи ставаше бързо

Стотици хасковлии задръстиха коридорите на хасковското Бюро по труда за да кандидатстват за безплатно обучение в управление на МПС/всички категории/, овладяване на западни езици и професионални квалификации. Срокът за кандидатстване по програмата „Аз мога повече“ е 02.11. 2012 г, включително.

Кандидатстващите трябва да са работещи на трудов договор, но обучението е съобразено с тяхното работно време. Желаещите да придобият нови умения безплатно, могат да избират измежду поне 100 професии и ключови компетентности. Последното означава езикови курсове и компютърна грамотност.

Програмата се откри за кандидатстване в Хасково на 15-ти октомври. Само за първите два дни, над 200 души си подадоха документите. Запознаването с възможните за обучение професии става в сайта на Агенцията по заетостта или в коридорите на хасковското Бюро по труда. Списъците са разлепени по стените заедно с образците на формулярите за кандидатстване. 

Интересът към нови умения е огромен, но повечето от присъстващите ги беше срам да се снимат в коридорите на Бюрото. 

Обучение в английски и немски език привличаше най-вече хасковлиите. Курсовете са сериозни, продължават 300 часа и обхващат няколко нива. „Поне 5-6 месеца“ предупреждават от Бюрото по труда. Присъствието е задължително иначе отпадаш от програмата. От професиите, много се харчеше, бе водач на автомобил, включително и за обществен превоз за пътници и товари. Въпреки че шофьорските курсове в Хасково са едни от най-евтините в страната, книжката за категория В например в никакъв случай не е по-евтина от 400 лв. Сега държавата плаща на обучителя стойността на курса. Обучители са само фирми, лицензирани като доставчици на услуга, в Агенцията по заетостта. 

Програмата стартира през март тази година. Поради големият интерес обаче, държавата отпусна още 50 млн лева, а срокът на обучението се удължи до август 2014 година.

Г.Христов

Изборът на професия отнемаше повече време
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини