От х:

Днес в x:

Мотопедистите излагат мотористите, правят 3 пъти повече нарушения

Нещата не са от вчера: април миналата година - стар и млад мотопедист се сблъскаха на влизане в града откъм Болярово

Поредната катастрофа с мотопед от вчера отново привлече вниманието към камикадзетата на две колела. Пиян мотопедист се заби в стълб заради несъобразена скорост. След подобни инциденти, „благословиите“ по навик са за всички водачи на двуколесни, а в съзнанието на хората това са мотористите. Те обаче са доста по-малко виновни от младшите си колеги, яхнали мотопеди и скутери.

Справка в полицията показва, че мотопедистите, макар и по-малко на брой, правят 3 пъти ! повече нарушения на пътя от моторджиите. Въпреки че последните яздят значително по мощни машини и съответно риска при тях е по-голям.

За първото полугодие на годината от КАТ са наложили 93 акта на мотопедисти, срещу само 30 на водачи с категория А. При това първото полугодие далеч не е показателно, защото само през август станаха повече ПТП-та с пострадали отколкото през първите 6 месеца на годината. За полугодието са ранени 4-ма души, а един е загинал. През следващите два месеца има 11 катастрофи с 2-ма убити и 8 ранени. Сред пострадалите са както непълнолетни, така и зрели мъже на 40-50 години.

Според инструктори, една от причините за завишеният брой инциденти с мотопеди е че свидетелството за правоуправление се получава автоматично с книжката за категория Б. Докато за да вземеш кат. А/мотор/ все пак се явяваш на отделен курс и държиш изпит. А спецификата на двете колела не се усвоява автоматично с умението за каране на 4 колела. Другата причина е подценяването на малолитражките. Яхват ги деца и непълнолетни. Отговорността им на пътя е значително по занижена в сравнение с другите водачи. Ако направят нарушение, се наказват единствено с акт, плащан от родителя/настойника, а МПС-то се спира от движение за 1 месец.

Втората предпоставка за инциденти е в меко казано „лапешкият“ им акъл. Умират от желание да се надпреварват, без да отчитат, че хасковските улици вече не са пригодени за скоростни отсечки. Било заради кръгови кръстовища/като това на Кърджалийска, където загина 17-годишният Младен/ било заради легнали полицаи. Все пак има доста дълги и прави улици в Хасково. На нито една от тях обаче няма монтирана камера, уточниха от полицията. Наличните стационарни камери са на кръстовища, а мобилните са само две. Така, въпреки публичната тайна че по пътя за Болярово, Кърджалийска и Панорама има състезания, няма нито едно доказателство за това. Най-изненадващото е, че няма и нито едно подадено официално оплакване.

Обективната предпоставка да има толкова инциденти с двуколесни пък се крие в техния брой. Само в 70-хилядно Хасково има официално регистрирани 6 550 мотори, мотопеди и АТВ-та. Когато към тях се добавят още 10 391 камиона и 83 500 автомобила излиза, че в града бръмчат 100 450 МПС-та. А строените преди десетилетия улици просто не могат да поемат този трафик, може би защото не са проектирани за него.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини