От х:

Днес в x:

Огнеборци спасяват папагал, измежду 30 инцидента в областта  

Домашните папагали не са пригодени за свободата

Разнообразни задачи изпълняваха димитровградските пожарникари през почивните дни. Огнеборците бяха порядъчно заети с гасенето на иглолистна гора край Меричлери и стопанска пристройка, пламнала внезапно след полунощ в неделя в село Долно Белево, но намериха време и да спасят домашен папагал, бедстващ на дърво. Пернатият любимец заседнал в клоните на дърво на бул. Илинден и отказвал да отговори на призивите на собствениците да долети обратно. С мисията се заел екип на отдел Спасителна Дейност, който след внимателно планирана акция уловил и свалил пилето. Не е известно дали самия папагал благодарил на спасителите, но това сторили щастливите му притежатели. Папагалът бил от рядка порода, култивирана изцяло за домашни условия и внезапно получената свобода го стресирала.

Освен с пламъци, наводнения и последици от бурен вятър, местната пожарна има и „завидното“ задължение да се грижи за бедстващи домашни любимци. Обичайните клиенти са котета и кучета, отведени „не на място“ от четирите си лапи. Също и змии, рояци пчели и прочие дива и домашна фауна.

Общо 30 инцидента предизвикаха намесата на екипи на областната пожарна през уикенда. Освен традиционните пожари, сред изпепелените от които са 300 кг тютюн, 100 бали фураж и 200 метра кабел с датчици, спасителите отводняваха шахта от трафопост и се разкарваха на лъжливо повикване в Харманли.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини