От х:

Днес в x:

Дига спасява Стойково от бъдещи наводнения

Критичният участък на дигата е укрепен с огромни камъни

Нова дига ще спасява хасковското село Стойково от бъдещи наводнения, подобно на това което се случи в началото на февруари. Тогава придошлите води на р. Олу дере наводниха дворове, ниви и част от къщите на селото.

Старата дига се оказва скъсана на две места, точно на острия, почти 90-градусов завой, който прави реката при идването си откъм община Минерални Бани. 

Сега мястото се кърпи интензивно от тежка техника на Напоителни системи. Освен нова дига, се почиства и коритото на реката.

Извадените огромни дънери, храсти и наноси, дават съвсем изчерпателно обяснение, защо реката прелива. Коритото на Олу дере е тясно и стръмно откъдето идва и името му. Иначе самата рекичка е дълбока най-много 2 метра. 

Новата дига е по протежение на 1 200 метра. Висока е 5 метра, прави се от глина и пръст. На всеки 30 см. валяк пресова земните слоеве, за да се даде необходимата здравина при евентуален динамичен удар с водата. На критичният завой са стоварени тонове камъни с диаметър 600-800 мм /60-80 см/, които действат като вълнолом. Точно оттам започва старото корито на реката и при всяко прииждане водата опитва да си проправи път към старото легло. 

Ремонтните дейности в участъка от Стойково до моста на Любеново трябва да приключат до края на октомври, информира началникът на „Напоителни системи“ Стара Загора Георги Пеев. Стойността на ремонта е 160 хил. лева и е поета от Междуведомствената комисия за бедствия и аварии към МС. Общо за хасковско, комисията е отпуснала около 2 млн лева, с които ще се ремонтират/на места вече ремонтирани/ повредените диги по реките Олу Дере, Сазлийка, Бисерска, Сива река, Левченска и Марица, в участъка от Любимец до границата. Крайният срок за всички ремонтни дейности е 4-ти декември. 

Стойковци посрещнаха с надежда новата дига, но, както се оказа, не всички бяха доволни. Земеделецът Гошо Стоянов се оплака, че изкараната пръст и дървета от коритото на реката са стоварени върху неговата нива, намираща се в непосредствена близост до реката. Заемали 20 от 60-те му декари, на които гледа есенници. Миналата реколта от слънчоглед била унищожена, а тази със сигурност ще бъде по-малка от очакваното, дори и без наводнения, заради „изядената“ с 1/3 нива. 

Всяко село има установено място за изхвърляне на подобен род отпадъци и трябва да организира тяхното извозване. Що се отнася до големите дървета, те следва да се раздадат на социално слабите жители от същото село, уточниха от пресслужбата на общината на въпрос на Haskovo.net. 

Г. Христов

Съоръжението ще бъде по протежение на 1.2 км покрай Олу дере
Булдозери изхвърлят дървета и пръст
Багери разчистват речното корито
2 багера, 2 булдозера и един валяк на Напоителни системи трябва да приключат работата до края на октомври
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини