От х:

Днес в x:

Огън от мишените погълна полигона в Корен

Пожарът погълна хиляди декари от военния полигон

Огън избухнал насред учебното стрелково поле опустоши почти целия полигон край Корен и приближи опасно съседното село Елена. Пожарът възникнал снощи около 17.45 часа и бушува дори и в момента, въпреки усилията на 7 пожарни да го загасят. Към настоящия момент са изолирани две огнища на пожара, като огнеборци от Хасково, Харманли и Минерални бани го пазят да не прехвръкне в негорелите още площи. Непосредствена опасност за населени места все още няма. До момента са унищожени 900 декара широколистна гора и 900 декара лесонепригодни площи. 

Първоначалните огнища на пожара са измежду военни мишени – макети на танкове и бронетранспортьори, информират от пожарната. Огнеборците не дават категорични заключения, но местни от Елена твърдят, че вчера чули гърмежи откъм полигона. Имало и "взривове". 

Военните обаче категорично отричат за стрелби, въпреки многото армейски машини и военни колони, придвижващи се към полигона. Днес те кротко бяха паркирали по протежението на целия път - от Манастир и Малево, чак до Криво Поле и Елена. Според военните, това е логистична подготовка за голямото национално военно учение, започващо на Корен този четвъртък. В него ще участва цялата 68 пехотна бригада, с танкове, артилерия, а вероятно и авиация. Хасковските военни осигуряват охраната и логистиката, но без да участват в учението. 

През тази година това е първият пожар, тръгващ със сигурност от военния полигон, макар че съмнения за намеса на военните имаше и за бряговския пожар от началото на август. Всяко лято обаче неизменно бушуват пожари в триъгълника Остър Камък, Елена и Криво поле, които са най-близките гранични селища на огромния армейски полигон. 

Г.Христов

Огънят упорито пъплеше във всички посоки
...докато стигнеше храсти и гори. Тогава се извисяваше
Огнеборците гасяха с вода и палки
Яки тупалки
Две бяха основните огнища на пожара
..и двете непосредствено до макети на военни мишени
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини