От х:

Днес в x:

Белодробните: Смог трови Хасково

Това е от само една кола. А в Хасково има поне 55 000

Ако някой си мисли, че на Кенана или Ямача, камо ли в останалата част от града се диша чист въздух, много се лъже. Смогът е от кула до кула. Това заяви началникът на Белодробната болница в Болярово д-р Веселин Калфов. От „кула до кула“ се има в предвид водонапорните кули в северния и южен край на града. Според д-р Калфов причината за това е еднозначна - многото коли и непресекващият трафик. По статистика на КАТ отпреди две години, в Хасково има минимум 55 хиляди регистрирани автомобила. Те са в пъти по-голям замърсител отколкото местната промишленост.

Този смог, плюс пренебрежението на хасковлии към белодробното си здраве, са в основата на редица заболявания, които ескалират, обобщиха лекарите от Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания, позната като бувшия ТУБ-диспансер. От два дни белодробните лекари извършват безплатни прегледи в Болярово на осигурени и неосигурени лица. Засега само в Хасково са прегледани около 30 души, в бежанският център на Пъстрогор - още 62. 

За пръв път от 3 години в Хасково има два случая на мултирезинстентна туберкулоза, допълни Калфов. Това е форма на болестта, която не се влияе от традиционните медикаменти за лечение на „жълтата гостенка“. В България пък вече има единични случаи на екстензивна резистентна туберкулоза, което значи, че бацилът не се влияе от НИКАКВИ медикаменти на съвременната медицина. Слава богу, в Хасково няма засега такъв случай. 55 души са регистрирани с туберкулоза в хасковско, колкото за цялата минала година. „Мит е, че това е болест на бедните, имаме болни с много висок социален статус“, категоричен е Калфов. 

Растат и случаите на пневмония. През последните години кривата на заболяването непрекъснато сочи нагоре. Диагностицирани са и хронична белодробна обструкция, ефиземи, склероза на белите дробове. Хората смятат че е нормално на 40-годишна възраст да се задъхват при изкачване на стълби. Не е нормално, предупреждават лекарите и съветват бързо да се потърси съвета на пулмолог. 

Безплатните прегледи в Болярово продължават до края на седмицата. Първо се преглежда със стетоскоп работата на белия дроб. После по преценка на лекаря се прави манту, изследване на храчка и евентуално рентгенография. За два дни 8 души са минали пълния крус на изследването и са констатирани различни техни заболявания.

Г. Христов

Д-р Калфов преглежда поредния хасковлия
Над 30 души са минали през болницата за 2 дни
В коридора чакаха и други
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини