От х:

Днес в x:

Махайте стикерите „Автокаско“, след 7-ми октомври-глоба

Застрахователите предупреждават за поредните глоби които ни чакат

Всички собственици на моторни превозни средства трябва да премахнат поставените застрахователни стикери за "Автокаско" най-късно до 7-ми октомври, ако не искат да рискуват глоба от 50 лв, предупреждават застрахователните агенти. Те припомнят, че през юни миналата година парламента прие изискване за премахване на въпросните стикери, като постанови глоби от 30 до 60 хиляди лева за застрахователя, който маркира автомобилите на клиента си и за самия собственик на маркирания автомобил-въпросните 50 лв. Поправката в закона влизаше в сила 15 месеца след обнародване в Държавен вестник. Срокът изтича след две седмици.

В хасковско колите с автокаско са малко, не повече от 5% от регистрираните автомобили и то предимно на юридически лица. Не се застрахова нищо, което е по-старо от 5 години, твърдят местни застрахователи.

На пръв поглед безсмислената мярка се обяснява от законотворците като защитен акт срещу кражбите на коли. От една страна, джамбазите избягват да крадат коли с „каско“ понеже такива по лесно се откриват от полицията. При липса на маркировка обаче, крадецът не знае що за кола е тази, на която е хвърлил око. От друга страна има подозрения, че част от големите застрахователни компании работят с организирани групи автокрадци и крадат колите на конкурентите си. Разбира се, за това няма събрани преки доказателства.

Промяната обаче вече е факт, каквито ще са и глобите след 7-ми октомври.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини