От х:

Днес в x:

Касапница за крави край хасковско село

Скелетите на едър рогат добитък бяха разпръснати из гората

Огромна костница от скорошна касапница на крави е открита край хасковското село Гълъбец, на границата между хасковска и кърджалийска област. Не по-малко от 50-60 глави едър рогат добитък са били изклани в относително кратък срок, а кости и карантии бяха изхвърлени безразборно в гората, на 4 км от Гълъбец, в посока село Козлец. Зловещото място бе като мизансцен на култовия роман на Стивън Кинг, „Гробище за домашни любимци“. Никой обаче не бе погребал тези любимци и явно не са били любимци.

Костите бяха около 300-400 кг. Те бяха складирани на две огромни купчини през около 20-тина метра. Едната купчина бе видимо от по-дълго време в сравнение с другата. Клането е извършвано в продължение на няколко седмици. Най-пресните останки бяха отпреди 7 до 10 дни, най-старите-отпреди не-повече от месец, предположиха ветеринарите от хасковската агенция за безопасност на храните. Те категорично отхвърлиха вероятността костите да са от месеци или години. „В тая жега, всичко щеше да е разложено“. Останки от месо обаче имаше дори и по по-старите кости, убеди се и екип на Haskovo.net. Намерените рога свидетелстваха недвусмислено че ставаше дума само за едър рогат добитък.

Сметището обаче бе по-възрастно от костите. Стари строителни отпадъци запълваха близките храсти. Текстилни отпадъци на различна възраст уплътняваха пейзажа на района. Боклукът бе толкова много, че би дал работа на целия Екопрогрес за следващият месец. Нищо чудно, общинското предприятие да бъде впрегнато, защото както заявиха от Агенцията по-храните, те нямат никакъв ангажимент по извозването и инищожаването на отпадъците в Екарисаж. Агенцията само ще обеззарази района. Най-близкият екарисаж е във Варна, по предварителна информация унищожаването на 1 кг кости се таксува 22 стотинки, без разходите по транспорта.

Разбира се, никой от близките села не „подозираше“ че там е имало сметище, камо ли пък някой да е изхвърлял отпадъци. Огледът на ветеринарите обаче е категоричен, че не става дума за заколени животни в кланица, а в домашни условия. Дори и да е нелегална, кланицата транжира месото, а нелегални кланици на територията на хасковско няма, увериха от Агенцията по храните. Легалните пък не могат да направят това, защото отчитат до грам всички животински отпадъци подлежащи на екарисаж.

Другото предположение за произходът на животинските отпадъци е че са транспортирани от съседно кърджалийско. Точно преди месец приключи свещеният религиозен месец Рамазан, а практиката на финала на едномесечните пости, е облажване с месце. Всяка година по това време се колят доста овце и телета, като говеждото е за предпочитане.

Г. Христов

Втората купчина бе на метри по-навътре в гората
Черепите на животните създаваха зловеща гледка

Измежду костите бяха струпани и текстилни отпадъци
Под ножа е минал най-вече едър рогат добитък
От хасковската РИОСВ заявиха, че ще дадат предписание за почистване, но още не знаят на кого
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини