От х:

Днес в x:

С 250 стягаме детето за училище. Преглед на регионалния печат

"Димитровград дава хляб на 430 души"-чело. Дежа вю на новина от вчера. Новото е, че договорът вече е факт. Община Димитровград ще дава работа на 200 души- озеленители гробари, чистачи, въобще ниско квалифицирани кадри. Те ще бъдат наемани по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Най-общо казано, държавата плаща на работодател да наеме безработни. В Случая държавата плаща на общината, за заплати по 380 лв на всеки нает безработен и ро 145 лв на нает обучител по проекта. Максималния брой на наетите безработни по проекта е 200 души. Откъде се взимат тия 430 души, които ядат "хляб" по програмата остава неясно освен може би за авторът на материала.

"Опасно горещо и днес". Така бе от самото начало на тази седмица.

"Билетът до София поскъпна с лев". Засега това стори само една фирма- "Арда Тур". Очаква се и другите да е последват. До столицата билетът вече струва 22 лева, до Варна-28. Поскъпването с лев засяга и пенсионерските и студентските намаления. Повод за поскъпването е цената на дизела. Тя скочи до 2.71 за литър.

"Синята зона до Марса притесни живеещите наоколо" Притеснението идвало от там, че за живеещите в самата кооперация не достигали места за да си паркират колите. Проблемът се появи отскоро, откакто огромният и досега безплатен паркинг стана Синя зона.

По отработена схома от централните градски части, вероятно живущите в Марса трябва да си закупят годишен талон за Синя зона, за да им излезе по евтино паркирането пред собственият им дом.

"Наплив за лични асистенти по нов европроект".Ще има някакъв европроект за лични асистенти, но всичко е още на етап кандидатстване. Това горе долу става ясно от дописка за някакви програми за лични асистенти, изтичащи и оставащи срокове и телевизионни реклами. Ще има нещо, но едва към края на октомври ще станят ясни бройките на ангажираните по програмата, уточнява Стоянка Перчемлиева от община Хасково

В каре под дописката обаче се четат впечатляващи цифри за проекта по който община Хасково кандидатства: По схемата "Помощ в дома" ще бъдат отпуснати 30 млн лева. 15 хиляди възрастни и самотни хора, както и такива с увреждания ще бъдат обхванати с дейности за лична помощ, социална подкрепа и битови нужди. На над 5 хиляди безработни ще бъде осигурена заетост като личен или социален асистент, или домашен помощник.

"Пиян дядо простреля зет си с газов пистолет" водещо на стр 3. 76-годишният Тодор Неев прострелял със газов пистолет съпруга на внучката си. Поводът бил стара вражда. Дядото дошъл чак от гълъбовското село Помощник да гръмне зет си. Пострадалият е с разкъсана трахея и е настанен в пловдивска болница.

"С 250 лв стягаме първолака за училище" темата на броя на страница 5-та. Добросъвестна репортерска работа по събиране на информация за екипировката на първолака за училище. Посочени са в стотинки и левчета колко струват всички консумативи, от тетрадки и моливчета, до облечки за тетрадки. Целият необходим комплект от пособия струва 25-30 лв, изчислява авторът. Много полезни са указанията за това какви трябва да бъдат раниците на децата. Нещо което по рано бе одобрявано от държавата, а сега е оставено на произвола на родителя. А неудобната раница може да доведе до трайно прегърбване и изкривяване на скелета. Оптималните чанти за първолаците са твърд гръб и с две дръжки за гърба. Хубавите ранички вървят от 30 до 50 лв, разбира се има и по-скъпи и по-евтини. С това належащата екипировка на първолака се изчерпва и на пръв поглед струва към 60-70 лв. До указаните в заглавието 250 лв се стига, понеже предстои "вълнуващото" избиране на обувки и тоалет за първия учебен ден.

Нищо чудно, ако вълнението е много голямо, екипировката на първолака да надхвърли и 500 лв. Търговията с училищни пособия засега е вяла, хората чакат да дойде септември за да хукнат да пазаруват.

Това бе по-интересното от днешната преса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини