От х:

Днес в x:

5-то поскъпване на горивата за месец. Преглед на регионалния печат

Поскъпването на горивото е тема на броя във вестник "Хасковска Марица". От понеделник горивата поскъпнаха с още 4-стотинки-това е 5-тото поредно увеличение само в рамките на месец. "Очакват през есента бензинът да идари 3 лв" прогнозира "Марица" на своята 4-та страница. Всъщност материалът е препечатка от investor.bg. Вариантите за овладяване на цените са няколко, но най-ефективните са да се разбие монопола на няколкото играчи на пазара. По предложение на бившия министър на Енергетиката Трайчо Трайков, държавата може да повлияе на монопола ако изнесе част от задължителните запаси горива в акцизни складове в Румъния и Гърция. А що се отнася до монополите-резултатът е че шепа Българи правят депозити в банките за 10 млрд лева, колкото са общо влоговете на 7 млн българи.

Водещи заглавия от оперативните страници: "Баш рибар извади 50 килограмов сом от Марица"-чело. Рибарят е Щерю Щерев, експерт по речен риболов от 50 години. Никога обаче не е ловил сом. Наложило се сега да вика своя приятел Наско Делиев, за да му помогне в борбата с речното "Чудовище".

"Таксиметров шофьор почина на пиацата пред Аида".48-годишният Румен Чолаков издъхна в автомобила си, минути след като паркирал.  Вероятна причина за смърта на човека е инсулт или инфаркт.

"Недогорели свещи палят гробищата". Поводът е пожара в кенанските гробища от неделя следобед. Версията развита от вестника е, че запалени и незагасени свещи и кандила предизвикали пожара, който унищожи една дузшина гробни места. Дори покрепят теорията с някакъв приказен разказ на самите подпалвачки-две жени. Имена не се цитират.

Може някъде из областта кандилата и свещите да запалят гробни места. Но трудно може огън от сухи треви да изпочупи масивни каменни кръстове и статуи, какъвто бе случая на кенанското гробище. Това си е чист вандализъм, но да се търсят вандали е загубена работа. Друго си е баби подпалвачки.

"Набират запасняци за доброволен резерв". Търсят се 160 души за доброволен запас, съобщават от местното военно окръжие. Новата идея на военното министерство не е предвидила вакантни места за  Хасково, но в тукашното окръжие се приемат молби за Пловдив, Асеновград, Стара Загора, Шумен и Белене. Доброволният запас се свиква веднъж годишно и това се плаща. Това обаче не е постоянна работа на пълен или половин работен ден, парите са само за периозда на ангажимента. Търсят се специализирани кадри-командири на отделения, специалисти по взривни технологии, механик водачи на верижни автомобили и др.

"150 лв за тон удариха дървата за огрев" водещо на стр.2. Очертава се дефицит на цепениците. Търговците масово изнасяли за Гърция. Затова цените продължават да растат. От тази седмица, стойността на тон скочи от 140 на 150 лв. Според мрачните прогнози преди зимата дървата ще скочат до 160 лв за тон. Причините за поскъпването са комплексни-гърците плащали по 220 лв за тон, при това с техен транспорт. На вътрешния пазар, както е видно се търгува по 150-160 лв. Дървата се карат отдалеч, а галопиращите цени на горивата допълнително оскъпяват продукцията.

"23 годишен с опасност за живота след катастрофа". 23-годишен младеж се обърна с БМВ-то си между две стамболовски села и с черепно мозъчна травма е настанен в хасковската болница. Има опасност за живота му. Освен че е карал бързо, младежът бил и пил-0.61 промила алкохол в кръвта.

"Пияни шофьори изтрезняват в ареста". Полицията спипа двама мъже от Хасково и Димитровград, които се насвяткали до 2.20 и 2.75 промила. На практика това са шишета концентрат. С подобно количество алкохол в кръвта, вероятно и ходенето е трудно, но мъжете седнали да шофират. После що да не стават катастрофи.

Това бе по-интересното от днешната преса

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини