От х:

Днес в x:

Бежанците в Любимец обявиха гладна стачка за Рамазана

Това не е първата стачка на бежанците. Сн./архив/

22-ма бежанци, предимно араби, настанени в центъра за бежанци в Любимец, обявиха снощи гладна стачка в знак на протест срещу бавните темпове, с които работи Агенцията по бежанците в България. Всички от гладуващите са над 5 месеца въдворени в центъра и още чакат развитие на своя статут. Повечето се надяват на политическо убежище в страната, други искат статут на постоянно пребиваващи у нас. Обичайните дестинации от които пристигат са Ирак, Афганистан, Палестина, Либия, Сирия и др. страни. 

Любопитното е че стачката избухва в разгара на свещеният за мюсюлманите/каквито са повечето бежанци в Любимец/ месец Рамазан. Според изискванията на мюсюлманската религия, през тези 30 дни не трябва да се слага нищо в устата - нито храна нито вода, от изгрев до залез слънце. Не е ясно дали вечерта все пак ще се яде, както разрешава корана, тъй като достъпа до дома е затворен. 

Това е втората стачка на бежанците през тази година. На 5-ти януари тази година, 56 от настанените в дома в Любимец отново обявиха гладна стачка, която бе прекратена след два дни след като протестиращите почнаха да припадат от глад. Исканията и оплакванията бяха същите. 

През август миналата година пък, всички в Дома се вдигнаха на протест срещу условията там. Не им се осигурявала медицинска помощ, храната била ужасна и не повече от 100 грама, хората нямали безплатен телефон за връзка със семействата си. Режимът също бил затворнически – излизали на разходка във вътрешния двор само във времето от 10 до 11 и от 14 до 16 часа, останалата част от деня прекарвали зад решетките.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини