От х:

Днес в x:

Семейство орли си осинови изтърсаче

Царски орел

Семейство царски орли си осинови малко орле в западна Странджа и вероятно спаси живота на птичето. За щастливата новина съобщават от Българското дружество за защита на птиците. Царският орел е световно застрашен птичи вид. 

За разлика от хората, осиновяванията при животните стават бързо и без бюрокрация. Преди седмица, малкото на „царското“ семейство пробвало да полети, но не успяло в първия си опит и паднало на земята. Гнездото било наблюдавано от сътрудници на БДЗП, които върнали орлето в гнездото. Хрумнало им обаче да добавят и друго орле, намерено преди половин месец в изоставено гнездо. Птичето било недохранено и дехидратирано и трябвало да премине двуседмична рехабилитация в специализирания център в Стара Загора. Вече възстановено, то се настанило в новия си дом, а възрастните орли започнали да хранят и него, наред със собственото си отроче.  

Добрата новина е, че преди няколко дни и двете млади орлета излетяха успешно в един и същи ден с разлика от само 15 минути. В момента те се учат от своите родители да ловуват и да се справят сами. Не след дълго по закона на природата младите птици ще бъдат прогонени от възрастните и ще започнат самостоятелния си път.

Царският орел е една от най-редките и красиви птици, които се срещат в България. Той има статут на „световно застрашен вид” и е вписан в българската и в европейската Червена книга. Останали са малко над 20 размножаващи се двойки у нас.

Г.Христов

Сътрудниците на БДЗП се намесили успешно
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини