От х:

Днес в x:

Днес е Успение Богородично! Честито на именниците!

Още от зори хората се стекоха в параклиса в подножието на монумента СВ. Богородица, за да запалят свещичка

Успение на Пресвета Богородица или Голяма Богородица празнуват днес християните. Това е един от най-големите празници, честван еднакво от православни, католици и от други християнски деноминации. Православната българска църква чества празникът по стар стил -на 15 август. Македонската църква отбелязва Успение на Богородично по нов стил на 28 август.

Денят е посветен на смъртта на Божията майка или на успението ѝ/заспиването й/. Според преданието на този ден апостолите се събрали от местата, където проповядвали, за да се простят със Света Богородица и да погребат пречистото ѝ тяло.

Легендата разказва, че това е денят, в който Божията майка напуска земния живот и отива при сина си на 64-годишна възраст. Три дни преди смъртта й Архангел Гавраил й съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. Последното  желание на Девата е да види Светите апостоли заедно. По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома й в Йерусалим. Три дни след това Исус Христос слиза от небесата , обкръжен от ангелски ликове и светци, за душата на Света Богородица. Божията майка е погребана в пещера край Гетсимания, чийто входа е затворен с камък. Когато няколко дни по-късно входът е отворен отново, за поклонение пред светицата на закъснелият апостол Тома, намират само плащеницата й. Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва: "Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни."

 На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, гласи народната традиция. Тях жените раздават за здраве и за починалите близки. На този ден се прави и курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква.

На Днешния ден е и храмов празник на най-голямата църква в Хасково „ Успение Богородично“. Храмът е и най-старият в областния град. Той е осветена на 15 август през далечната 1837 година. Храмът е вдигнат на мястото на древен параклис.

С почит към Светата Дева, освен в църквата, по-популярна сред местните като Света Богородица, още от ранни зори миряните заприиждаха да запалят свещичка и за здраве, и за починалите си близки, в параклиса в подножието на монумента на Св.Богородица.

Празникът на най-високата статуя на Девата в света, която се извисява над Хасково, обаче е на Рождение Богородично или Малка Богородица на 8 септември. „

На днешната Голяма Богородица празнуват и вички с имената :Мария, Мара, Марена, Марилена, Мариан, Марияна, Борис, Богдан, Богдана, Боян, Бояна, Богомил, Богомила, Богомир, Богомира, Богослав, Богослава, Божан, Божена, Божин, Божина, Божил, Божила, Божидар, Божидара.

На всички именници от екипа на Haskovo.Net -Честит празник!

Мая Манолова

Малката Николета дойде с баба си преди иконата на Божията Майка
Най-висикият монумент на Мадоната, който се извиява на Младижкия хълм в Хасково, е в рекордите на "Гинес"
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини