От х:

Днес в x:

Лозари се молят за дъжд, реколтата им отивала "на кино"

„Ако не завали до седмица реколтата ни отива на кино“, така собственици на гроздови насаждение от свиленградско оплакват качествата на тазгодишната си продукция.

Заради продължителната жега през последните два месеца урожаят през 2012-та година е застрашен, жалват се още лозарите. Производителите на грозде вече са правили няколко молебена за дъжд още през май.

„Тогава пък започна да вали и не спря“, обобщи Колю Беев, който има около 900 декара млади лозови насаждения от сира, мерло, каберне и други червени сортове, в свиленградското село Чернодъб. Именно заради влагата завръза в лозята му бил „калпав“, майският дъжд напакостил и за цъвтежа и гроздовете не могли да се изпълнят. Проблемите обаче започнали още с продължителната зима.

„Все още имаме малко надежда, че ще можем да приберем добра реколта и да вземем за нея добра цена. Въпросът обаче е наистина за няколко дни. Завали ли, ще се справим“, коментира още Беев. Той и колегите му от региона полагали неимоверни усилия да спасят положението с обилно поливане на младите лозички. Те очакват, че все пак ще получат качествено грозде поне 50 на 50 от декар.

Въпреки че признават, че тазгодишната им реколта ще е скапана, производителите ще търсят изкупна цена от 0,80 лв. за килограм на едро. Според стопаните крупната сума за по-специалните сортове дори трябва да удари левче. Само ако догонят тези аритметики ще могат да се справят с инвестициите, които ги очакват за реколта 2013, посочиха още лозарите. Ако пък ударят на камък и очакванията им бъдат попарени те ще реализират сами продукцията си.

„Дори и да се окаже, че този сезон сме работили на загуба, лозите не можем да ги изкореним. Ще се спасяваме поединично и дори да не е рентабилно ще се наложи да пласираме стоката си в собствените изби“, коментира свиленградският земеделец Колю Беев. В подобна ситуация като свиленградчани са и повечето от стопаните на лозови насаждения в страната. На повечето места се очаква реколтата през тази година да е с 30 -40 % по-слаба, в сравнение с миналата. За тревогите на производителите потвърди преди няколко дни и председателят на Националната лозарско-винарска камара проф. Пламен Моллов.

Мая Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини