От х:

Днес в x:

Одит: Множество финансови нарушения в Окръжен съд Хасково

Миглена Тянкова

Множество финансови нарушения са били открити в Окръжен съд Хасково при направената проверка на отдел „Вътрешен одит“ при Висшия съдебен съвет. Това стана ясно на днешното заседание на ВСС, който одобри екшън-плана за шефката на съда Миглена Тянкова за справяне със ситуацията.

Одитът на двете съдилища в Хасково е бил поискан от самата Тянкова, която до март тази година бе председател на районния съд, а оттогава пое окръжния. Идеята й била да се види в какво финансово състояние оставя единия съд и какво заварва в другия. Одитът обхващал цялата минала година до април 2012-а.

„За районния съд „Вътрешен одит“ нямаше нито едно констатирано нарушение и нито една препоръка. Не така обаче стояха нещата в Окръжен съд, за който има цели 19 препоръки. Някои от нещата съм коригирала още докато течеше проверката, но за повечето предстои да бъдат вкарани в ред“, каза за Haskovo.net Миглена Тянкова.

На днешното си заседание ВСС предприе безпрецедентни мерки срещу съдии за забавени дела, поради което е изтекла абсолютна давност и те са били прекратени. Проверка на Инспектората на ВСС започва и срещу заместник шефката на Софийския градски съд Петя Крънчева.

В хасковско също има прекратени наказателни дела поради изтичане на давността.

„Едно от тях е лично мое“, призна Тянкова. И обясни: „По това дело обвинителният акт бе внесен през месец май. Насрочих първо заседание през юни, а следващия месец – юли, изтече абсолютната давност за това престъпление и то бе прекратено“, обясни тя. Делото се водело срещу мъж, който бил хванат да шофира след употреба на алкохол.

„Вината за прекратени поради давност дела не е единствено в съда. Когато разследването се проточи с години и го внасят в съда малко преди да изтече давностният срок, не можем да търсим вина в магистратите. Разбира се, има случаи, когато вината е в самите съдии“, призна Тянкова.

По нейно мнение възможност за справяне с този проблем има административният ръководител. Ако той направи такава организация и иска всеки месец справки от магистратите за движението на делата, подобни случаи ще са рядкост.

„Вярно, че това води до досадна бумащина и не е приятно, но ще го направя в целия съдебен окръг“, зарече се Тянкова.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини