От х:

Днес в x:

Селски кметове борят престъпността с беседи на хлад

Още през зимата в разграденото от наводненията село Бисер бяха струпани всички  свързани с охраната институции

Селските кметове от хасковски регион масово изнасят беседи на местните как да се пазят от престъпници. Драстични набези в имотите на хората напоследък нямало, но пък тормозът сега бил от телефонните терористи, разказа кметът на маджаровското село Бориславци Христо Николов. Селският управник използвал всеки свободен час привечер и събирал бабите на хлад на мегдана, за да им разяснява схемите на „ало“ измамниците. Кметът зачестил с беседите след като преди седмица телефонните терористи се опитали да направят „масиран удар“ сред жителите на Бориславци. „Вероятно са взели телефонния указател и са подкарали всички номера подред, защото почти нямаше къща, която да не изпищи от тормоза“, разказа Николов. Въпреки стотиците предупреждения обаче една от стариците се вързала на схемата: „Дъщеря плаче по телефона, че е убила дете на пътя и й трябват пари, за да я измъкне адвокатът й от последствията“. Наивната баба изгоряла с всичките си спестявания от 800 лева в този случай.

В Бориславци преди 2-3 години изплакаха от т.н. „бакърена мафия“- едри момчета, които обикаляха из селото и с клещи и режеха поголовно катинари, с които са залостени вратите на местните. Целта - да прибират все що срещнат от останалите от време оно бакърени и медни предмети. Единствената кражба в Бориславци напоследък била на вик части и кирка от един от дворовете. „Вероятно този, който ги е задигнал и бил работар“, кодошат се по този повод местните.

Подобна превантивна схема, като тази на Николов, е предприел и кметът на хасковското село Брягово Делчо Митев. Той обаче „святкал червена лампичка“ за хората си да се оглеждат за непознати търговци. Според схемата. докато продават разни предмети, дошлите да въртят алъш-вериш в селото му, се озъртали какво има за крадене по дворовете. Заради това кметът ги блокирал още на входа на Брягово или пък ги отпращал на местния пазар, за да може да ги държи по-лесно под око. Според Делчо Митев обаче, за да се опазят качествено селата от набези усилията на местните хора не стигат, а трябва и държавата да ги защити. Селският управник, който е на поста с 36 годишен стаж, предлага както по градовете има патрулки нощем, така това да се случи и по селата. Една полицейска кола за няколко села, която да обхожда местата между 22 ч. и 5 ч. сутринта ще е достатъчна. Всичките му опити да издейства моторизирана полицейска закрила обаче до тук са били неуспешни, като основната причина е тривиална -липса на средства.

Напълно защитени от набезите на крадци в хасковски район се чувстват хората от село Бисер. Оказа се, че това дори е най-охраняваното село в държавата. Заради опасенията, че разградените дворове, след наводнението през февруари там, ще станат обект на мародери, в харманлийското село беше изсипана една дузина военна и полицейска охрана. В момента в населеното място за спокойствието на хората бдят през деня местния полицейски инспектор плюс двама негови колеги от Хасково. Вечер за спокойствието на бисерчани отговарят един полицай и трима жандарми.

Мая Манолова

"ало" терорът мъчи поголовно хората от селата
Кметътъ с на-дълъг стаж на поста в Хасковска област Делчо Митев все удря на камък за полицейска смяна,която да патрулира нощем
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини