От х:

Днес в x:

ВиК едва смогва с авариите в Хасково

Днес на ул. Яне Сандански" имаше друг екип на ВиК

Зачестилите ВиК аварии в Хасково през последните дни дадоха голям зор на екипите на водното дружество. Редакционната поща на Haskovo.net пък е засипана с писма от читатели, които сигнализират за поредната суша в квартала им.

Днес пък от ВиК предупредиха, че квартал „Младежки хълм“ ще е без вода поне до 18 часа заради отстраняване на поредните спукани тръби.

Наш читател ни писа за цяла сага със спукана тръба на ул. „Яне Сандански“ до парка. Екипът на ВиК отстранил авария в петък, но след 18 часа същия ден водата отново избила.

Проверка на Haskovo.net на място днес установи, че там има друг екип, който е изкопал нова дупка на улицата.

„През лятото авариите зачестяват. Земята се пука от сушата, заедно с нея се пукат и старите етернитови тръби. През зимата пък имаме други проблеми – замръзването и наводненията.

Реагираме на всеки сигнал от наш абонат. В сайта ни сме дали и дежурни денонощни телефони. Всяко обаждане се записва в специален дневник. Понякога може да се забавим, защото има други аварии, не можем да ги отстраним едновременно, но нека хората да имат търпение“, обясни шефът на ВиК Хасково Петко Стойчев.

Той призова хасковлии да звънят на посочените телефони за аварии – 038/501614 и 0896 75 1909.

„Нямам сигнал от някой от началниците на райони, че не можем да смогнем с авариите. По отношение на случая с ул. „Яне Сандански“ - не съм запознат с детайлите, но това често се случва с остарялата водопроводна мрежа. Сменяме спукана тръба, зариваме, а след нас отново се пука. Решението е цялостна подмяна на водопровода. Сега е времето за кандидатстване с проекти за европейско финансиране. Много кметове от областта проявяват активност и готвят проекти – Минерални бани, Симеоновград, Свиленград. Община Хасково също готви проект за цялостна подмяна на ВиК мрежата в няколко квартала“, допълни Стойчев.

По повод предупреждението на водното дружество, че водата в Симеоновград е негодна за пиене заради завишено съдържание на манган, той обясни, че средната годишна норма на съдържанието му литър вода там е около 200 микрограма. Допустимата концентрация е 140 микрограма на литър.

„Измерихме в съдържанието на манган във водата в два квартала. В единият беше 286 микрограма, в другия – 128. Но кметът реши да забраним ползването й за питейни нужди“, обясни шефът на водното дружество.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини